(O σκύλος μου ο Killer)
της Mira Fornay
moj-pes-killer.jpg

Ο δεκαοχτάχρονος Μάρεκ ζει κοντά στα σύνορα Σλοβακίας-Μοραβίας με τον πατέρα του και τους φίλους του τους χούλιγκαν, αλλά ο καλύτερός του φίλος είναι ο σκύλος του. Αποξενωμένος από τους πάντες, είναι μόνος του σ’ αυτόν τον κύκλο ρατσιστών που τον περιβάλλει. Ωστόσο, όλα θα έρθουν τα πάνω κάτω στη ζωή του όταν ανακαλύπτει το μυστικό της αγνοούμενης μητέρας του, Μαρίκα. Ο Μάρεκ βρίσκεται μπροστά σ' ένα σταυροδρόμι: είτε θα εκραγεί βίαια είτε θα ανακαλύψει την ικανότητα για συμπόνια, κάτι που τον φοβίζει.
Με ερασιτέχνες ηθοποιοί από το χώρο της άκρας δεξιάς, η σκηνοθέτις ιχνογραφεί ένα τοπίο ρατσισμού, μηδενισμού και λανθάνουσας βίας με τους τρόπους και τα μέσα ενός ντοκιμαντέρ. "Απαγορεύεται η είσοδος στους Τσιγγάνους", αναφέρει μια ανακοίνωση σε μια παμπ: Οι πρωταγωνιστές δεν έχουν καμία συμπάθεια, όχι μόνο για τους "Τσιγγάνους", ή τους φίλους και την οικογένεια τους, αλλά ούτε και για τον εαυτό τους.
Αυτή η λεπτή και ευαίσθητη ταινία δεν εστιάζει μόνο στο ρατσισμό και τις εθνοτικές συγκρούσεις στη σύγχρονη Ευρώπη. Εστιάζει κυρίως στις λάθος επιλογές, που στο παρελθόν έχουν γίνει και οι οποίες δεν μπορούν να αλλάξουν. Πρόκειται για ευκαιρίες στη ζωή που ξαφνικά παρουσιάζονται, μόνο και μόνο για να χαθούν αργότερα.
Η σκηνοθέτις της ταινίας Mira Fornay είναι απόφοιτος της Ακαδημίας FAMU της Πράγας και της Εθνικής Σχολής Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Μεγάλης Βρετανίας. Η ταινία βραβευτηκε στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ 2013.

(πηγή δ.τ.)