του Stephen Frears
the-program.jpg

Βιογραφική ταινία που αφηγείται τη ζωή του Lance Armstrong, μιας εμβληματικής αλλά και αντιφατικής προσωπικότητας της σύγχρονης ποδηλασίας, η ταινία του βρετανού σκηνοθέτη εστιάζει στις σκοτεινές όψεις της ζωής του.
Ο Lance Armstrong υπήρξε μια μορφή στο χώρο της αγωνιστικής ποδηλασίας: παρόλα τα εμπόδια που συνάντησε στην καριέρα του – ακατάλληλη σωματική διάπλαση, καρκίνος- υπήρξε νικητής του πιο δύσκολου αγώνα του Γύρου της Γαλλίας. Ωστόσο ό,τι σκοτείνιασε τη λαμπερή αθλητική προσωπικότητα του ήταν η αποκάλυψη, το 2012, ότι έκανε συστηματικά και επί χρόνια χρήση ουσιών για τη αγωνιστική του επικράτηση.
Με τους Λι Πέις, Μπεν Φόστερ, Τζέσε Πλέμονς, Ντάστιν Χόφμαν, Κρις Ο' Ντάουντ, Ελέν Κάσιντι, Γκιγιόμ Κανέ, Λόρα Ντόνελι, Μπράιαν Γκρίνμπεργκ, Ντένις Μενοσέ.
Ο Stephen Frears, σκηνοθέτης της ταινίας σχολιάζει: «Ο αθλητισμός διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στη ζωή μου - όχι το ποδήλατο, αλλά το ποδόσφαιρο και το κρίκετ - όμως ποτέ δεν είδα την ταινία ως μια αθλητική βιογραφική ταινία. [Πρόσφατα] Ο Lance Armstrong έδωσε μια συνέντευξη με το BBC, όπου ήταν πολύ πιο ευθύς και χρησιμοποίησε τη λέξη εγκληματίας για πρώτη φορά. Νομίζω ότι η ιστορία του είναι μια σύγχρονη ιστορία ενός εγκληματία, και έχει λίγο απ' όλα. Είναι μια πολύ αμερικανική ιστορία, μια πολύ αμερικανική τραγωδία. (…) Δεν τον γνωρίζω προσωπικά, έτσι είμαι απρόθυμος να χαρακτηρίσω τον Lance Armstrong ως "ψυχωτικό", αλλά η συμπεριφορά του ήταν σίγουρα πολύ, πολύ παράξενη. Και η εξαπάτηση του κοινού υπήρξε ένα μόνο τμήμα της. Όμως μόλις ένα χρόνο πριν, νομίζω ότι ο κόσμος δεν θα δεχόταν ό, τι έκανε. Σ’ ένα πρώτο επίπεδο, ήταν ο κλασικός αμερικάνος ήρωας.»

Δ.