της Ines Tanovic
our-everyday-life.jpg

Ακριβής απεικόνιση της καθημερινότητας μιας βοσνιακής μεσοαστικής οικογένειας που ζει στο Σεράγεβο, αποτελεί το Our Everyday Life της Ines Tanovic. Η ταινία καταγράφει φωτογραφικά στιγμές από τη ζωή των μελών της οικογένειας, για να αποδώσει έτσι με διακριτικότητα και ειλικρίνεια την αυθεντική εικόνα μιας κοινωνίας σε μετάβαση.
Στον πυρήνα της ταινίας βρίσκονται τα μέλη της οικογένειας που ζουν κάτω από την ίδια στέγη. Ο γκρινιάρης και μονίμως δυσαρεστημένος πατέρας, η καλόβολη και υπερπροστατευτική μητέρα, ο άνεργος γιος. Η κόρη, που εμφανίζεται στην αρχή και στο τέλος της ταινίας, έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό, αλλά η παρουσία της είναι καθοριστική. Η Tanovic παρουσιάζει τους ήρωες της μέσα από σκηνές καθημερινής ρουτίνας, ευρύτατα αναγνωρίσιμες και οικείες. Οι σκηνές αυτές σκιαγραφούν αδιόρατα τους χαρακτήρες των ηρώων, που σε πρώτη φάση δεν έχουν τίποτα το δραματικό. Παρόλο που η συνύπαρξή τους κάθε άλλο παρά ειρηνική είναι, οι ήρωες φαίνεται να έχουν βρει ένα modus vinendi. Έτσι οι τακτικές επισκέψεις του πατέρα στο κουρείο της γειτονιάς, οι συναντήσεις του γιου με τους φίλους, οι ασχολίες της μητέρας, συνιστούν τον βασικό άξονα της ταινίας, ένα χώρο δράσης όπου φαινομενικά δε συμβαίνει τίποτα. Μόνο όταν ένα δυσάρεστο γεγονός κάνει απρόβλεπτα την εμφάνισή του, οι ισορροπίες θα διαταραχτούν, αποκαλύπτοντας τις λανθάνουσες πλευρές των ηρώων. Το δυναμισμό του αποτυχημένου γιου, το ανθρώπινο πρόσωπο του πατέρα, κυρίως όμως τον καταλυτικό ρόλο της μάνας ως συνεκτικού κρίκου της οικογένειας. Παράλληλα ο ίδιο γεγονός θα αποτελέσει και την αφετηρία για μια καινούρια αρχή αποκτώντας μια διάσταση σχεδόν συμβολική.
 Στο Our Everyday Life όμως η Tanovic προχωράει και σε μια κοινωνική ενδοσκόπηση. Μέσα από τις χαμηλών τόνων σκηνές και από κάποιους πιο έντονους διαλόγους, η σκηνοθέτιδα αφήνει να αναδυθούν τα στοιχεία εκείνα που σηματοδοτούν μια κοινωνία σε κρίση. Κοινωνία που μετασχηματίζεται οικονομικά, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να επουλώσει τα μεταπολεμικά της τραύματα.

της Καλλιόπης Πουτούρογλου [ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.]