του Ivo Trajkov
honey-night-ivo-trajkov.jpg

Σκόπια, αρχές της δεκαετίας του 90. Ο εορτασμός της εθνικής επετείου του νεοσύστατου κρατιδίου συμπίπτει με την επέτειο δέκα χρόνων γάμου ενός αναπληρωτή υπουργού και της συζύγου του. Η ταινία παρακολουθεί μια θυελλώδη νύχτα στη ζωή του ζευγαριού, κατά την οποία η συζυγική κρίση κορυφώνεται, όταν βγαίνουν στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα της σχέσης τους. Η γραμμική της όμως αφήγηση διακόπτεται συνεχώς από μια σειρά ασπρόμαυρων flash back, που φωτίζουν τις δραστηριότητες του κεντρικού ήρωα αλλά και το πολιτικό παρασκήνιο της εποχής. Η καριέρα αλλά και προσωπική ελευθερία του πολιτικού, ενός λαμπρού επιστήμονα, φαίνεται να κινδυνεύει σοβαρά από την επικείμενη αποκάλυψη ενός σκανδάλου, σχετικού με την ιδιωτικοποίηση μιας κρατικής εταιρείας. Σκανδάλου που έχει οδηγήσει ήδη στη σύλληψη του υπουργού και των συνεργατών του.
Βασισμένο στο μυθιστόρημα The Ear του τσέχου συγγραφέα και σεναριογράφου Jan Prochazka ,- και στην ομώνυμη ταινία του 1970- τo Honey Night εξελίσσεται σε πολιτικό θρίλερ κρατώντας παράλληλα και τα στοιχεία ενός οικογενειακού δράματος. Γάμος και πολιτική αλληλοσυνδέονται, ή μάλλον υπεισέρχεται το ένα στο άλλο. Η απογοήτευση, ο θυμός και η αποστροφή της γυναίκας από τη μια μεριά. Η παθητικότητα, ο φόβος και η αγωνία του άντρα από την άλλη. Φραστικές επιθέσεις και πράξεις πανικού με διαφορετικές πηγές προέλευσης η κάθε μία. Δυο κόσμοι που αδυνατούν να επικοινωνήσουν και οδηγούνται στην παράνοια, μέχρι τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσουν ότι βρίσκονται και οι δύο παγιδευμένοι μέσα σε ένα σπίτι που παρακολουθείται.
Ο Trajkov αλλάζει ρυθμούς και ατμόσφαιρα ανάλογα με το χώρο στον οποίο κινείται η ταινία. Η διάψευση και η νευρωτική αντίδραση της συζύγου δίνονται κυρίως μέσα από διαλόγους. Η δράση, αν και έντονη, περιορίζεται στο σπίτι και στηρίζεται σε μια καθαρά θεατρική διαλεκτική. Αντίθετα ό,τι αφορά την πολιτική δίνεται μέσα από στυλιζαρισμένα ασπρόμαυρα πλάνα που παραπέμπουν σε αμερικάνικες αστυνομικές ταινίες του 50. Τα κοντινά πλάνα μεγεθύνουν και στις δυο περιπτώσεις την ένταση και την ψυχολογική πίεση των ηρώων. Για να συνθέσουν τελικά το πορτρέτο μιας πολιτικά αλλά και βαθύτατα ηθικά διαβρωμένης κοινωνίας.
 
της Καλλιόπης Πουτούρογλου [ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.]