(Αίμα από το αίμα μου)
του Marco Bellocchio
sangue-del-mio-sangue.jpg

Μια μητέρα προτρέπει τον γιο της, Federico, να επισκεφθείτε το μοναστήρι-φυλακή στο Bobbio στην Emilia-Romagna. Μια μοναχή, η Αδελφή Benedetta αντιμετωπίζει κατηγορίες για μαγεία και αποπλάνηση του Fabrizio, του δίδυμου αδελφού του Federico, κάνοντας τον να προδώσει την ιερατική αποστολή του. Οι πιέσεις της μητέρας του Fedrico να αποκαταστήσει τη φήμη του αδελφού του έχουν σαν συνέπεια την καταδίκη της Benedetta σε ισόβιο εγκλεισμό στο μοναστήρι. Τριάντα χρόνια αργότερα, ο Federico, τώρα επιθεωρητής καρδινάλιος, θα συναντηθεί και πάλι με την Benedetta, που εξακολουθεί να ζει έγκλειστη. Ο Federico περνά τις πόρτες του μοναστηριού, που μετατράπηκε σε φυλακή και αργότερα εγκαταλείφθηκε, και συνοδεύεται από έναν Ρώσο εκατομμυριούχο, τον Rikalkov, που ενδιαφέρεται για την αγορά του ακινήτου….
Με τους Roberto Herlitzka, Pier Giorgio Bellocchio, Lydiya Liberman, Fausto Russo Alesi, Alba Rohrwacher, Federica Fracassi, Filippo Timi.
Ο Marco Bellocchio, σκηνοθέτης της ταινίας, δηλώνει: «Η ταινία που ξεκίνησε κατά τύχη, μετά την ανακάλυψη των αρχαίων φυλακές στο Bobbio, που τώρα είναι κλειστές και εγκαταλελειμμένες. Αυτή η ανακάλυψη ενέπνευσε το πρώτο επεισόδιο της ταινίας που αφηγείται την ιστορία της Benedetta, μιας καλόγριας έγκλειστης στο μοναστήρι-φυλακή Santa Chiara, στο Bobbio. Είναι μια ρητή αναφορά στην Καλόγρια της Monza (σ.τ.ε. υπόθεση που βασίζεται το βιβλίο του Alessandro Manzoni, Promessi Sposi (1827). Η ταινία Sangue del mio sangue ξεπήδησε κατευθείαν από το La Monaca, και αφηγείται την όλη δίκη, τις δοκιμασίες της Benedetta που την έκαναν να ομολογήσει τη συμμαχία της με τον Σατανά, και τον τελικό της εγκλεισμό. Αυτή η απομακρυσμένη ιστορία, η τόσο μακρινή χρονικά, με έκανε να επιστρέψω στο παρόν, στη σημερινή αγροτική Ιταλία, που υποστηριζόταν και προστατευόταν από το διεφθαρμένο και φθαρτό πολιτικό σύστημα και τα εργατικά σωματεία, και μετασχηματίζεται από την παγκοσμιοποίηση (και δεν είναι ακόμα σαφές εάν αυτό είναι για το καλύτερο ή το χειρότερο).»

(πηγή κατάλογος Φεστιβάλ Βενετίας, σημειώσεις για την παραγωγή)