(Η μαφία σκοτώνει μόνο το καλοκαίρι)
του Pierfrancesco “Pif” Diliberto
la-mafia.jpg

Μια γλυκόπικρη στην υφή της αισθηματική ταινία, που διαδραματίζεται με φόντο τον τιτάνιο αγώνα της ιταλικής κοινωνίας απέναντι στη Μαφία και το οργανωμένο έγκλημα.
Παλέρμο. Δεκαετίες 80 και 90. Στην πόλη διεξάγεται ένας σφοδρός πόλεμος μεταξύ της Μαφίας και της δικαστικής εξουσίας. Στο περιθώριο αυτού του πόλεμου, η ταινία αφηγείται την ιστορία του Arturo και της συμμαθήτριας του Flora, από την παιδική τους ηλικία μέχρι την ενήλικη ζωή τους. Με σημεία του χρόνου πάντοτε τις ιστορικές στιγμές αυτού του αγώνα, η αφήγηση μέσα από χρονικά πρωθύστερα εστιάζει στη διαδρομή της σχέσης τους. Στη γεμάτη έντονο συναίσθημα δραματική πλοκή, ο σκηνοθέτης διασταυρώνει την προσωπική σχέση των δύο ηρώων με τις κάποιες φορές τραγικές διαδρομές πρόσωπων πραγματικών. Ο στρατηγός των carabinieri Carlo Alberto Dalla Chiesa , οι εισαγγελείς Giovanni Falcone και Paolo Borsellino – ήρωες στο αγώνα ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα- και από την άλλη ο επικεφαλής της Μαφίας Salvatore Riina ή ο πολιτικός Giulio Andreotti: αυτά είναι αληθινά κεντρικά πρόσωπα της ταινίας. Και είναι ακριβώς αυτή η ανάμιξη, της προσωπικής εμπειρίας των δύο (μυθοπλαστικών) ηρώων με τη συλλογική τραυματική εμπειρία, που συνιστά την ιδιοτυπία της ταινίας.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Pierfrancesco “Pif”( Πιφ) Diliberto, που υποδύεται τον ήρωα στην ενήλικη του εκδοχή, είναι ένας διάσημος παρουσιαστής της ιταλικής τηλεόρασης. Αυτή είναι η πρώτη του ταινία, γνώρισε, δε, την αποδοχή του κοινού σε πολλά φεστιβάλ.

Δ.