του Matthew Warchus
pride.jpg

Καλοκαίρι του 1984. Στη Μεγάλη Βρετανία πρωθυπουργός είναι η Μάργκαρετ Θάτσερ. Η χώρα συνταράσσεται από την απεργία διαρκείας των ανθρακωρύχων που αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η πρωθυπουργός.
Στην παρέλαση του Gay Pride στο Λονδίνο ακτιβιστές του κινήματος LGBT (Lesbian-Gay-Bisexual-Transgender) αποφασίζουν να συμπαρασταθούν στους απεργούς κα στις οικογένειες τους. Συλλέγουν χρήματα και επιβιβάζονται σ’ ένα λεωφορείο με κατεύθυνση ένα χωριό ανθρακωρύχων στην Ουαλία.
Η ταινία καταγραφεί αυτή την απρόοπτη συνάντηση και το διάλογο δυο τόσο διαφορετικών στην έκφραση και τις επιδιώξεις κινημάτων: του εργατικού και του κινήματος LGBT. Στο κέντρο της δραματικής πλοκής, όπως είναι αναμενόμενο, βρίσκεται η αλληλεγγύη ως πράξη και οι απόπειρες και των δύο πλευρών να υπερβούν τα στερεότυπα και να έλθουν πιο κοντά. Ό,τι βρίσκεται στο βάθος της εικόνας είναι η καταπίεση από ένα ταξικό σύστημα εξουσίας, αλλά και οι διακρίσεις οι βασισμένες στο σεξουαλικό προσανατολισμό, που υπάρχουν στο κοινωνικό τοπίο. Αυτοί οι δύο παράγοντες συγκροτούν τον κοινό τόπο συνάντησης των δύο τόσο διαφορετικών κινημάτων.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Matthew Warchus προέρχεται από το χώρο του βρετανικού θεάτρου με βραβευμένες συμμετοχές σε παραγωγές επιτυχίες όπως η Matilda The Musical, God of Carnage, Boeing Boeing. Αυτή είναι η δεύτερη του ταινία.

Ο ηθοποιός της ταινίας Bill Nighy δηλώνει στις σημειώσεις για την παραγωγή της ταινίας: «Αν ρωτήσετε εμένα ή οποιονδήποτε άλλο από τη γενιά μου, ποια ήταν τα πιο σημαντικά επιτεύγματα που ζήσαμε στη δική μας περίοδο, οι περισσότεροι, συμπεριλαμβανομένου και μένα, θα υποστήριζαν ότι είναι η χειραφέτηση των ομοφυλόφιλων ανδρών και γυναικών και το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων στην Αμερική ίσως. Αυτά είναι τα ζητήματα που σε κάνουν κρυφά περήφανο, που τα έζησες ή βρέθηκες στην εποχή τους. Η ταινία το κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό, με έναν πολύ ψυχαγωγικό τρόπο. Εστιάζει και στην απεργία των ανθρακωρύχων, για την οποία δεν υπήρχαν πολλές αξιόπιστες πληροφορίες εκείνη την εποχή. Μαθαίνεις λοιπόν ένα μέρος της αλήθειας».