του Alberto Rodríguez
la-isla-minima.jpg

Αυτή η ατμοσφαιρική ταινία μυστηρίου από την Ισπανία, είναι ένα θρίλερ όπου το αχανές και το υποβλητικό του τοπίου, αλλά και ο ιστορικός της χρόνος παίζουν έναν καθοριστικό ρόλο.
1980, στην μετά τον δικτάτορα Φράνκο Ισπανία. Δύο έφηβες εξαφανίζονται από μια πόλη στους βάλτους του Γουαδαλκιβίρ, στον νότο. Δύο αστυνομικοί καταφθάνουν από την Μαδρίτη για βοήθεια. Οι μεταξύ τους συγκρούσεις είναι συχνές: χρησιμοποιούν διαφορετικές και ιδεολογικά αντίθετες μεθόδους για να διαλευκάνουν τα συμβάντα. Επιπλέον, και οι δυο δεν βρίσκονται και στην καλύτερη στιγμή της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Μια απεργία απειλεί τη συγκομιδή του ρυζιού και περιπλέκει τις έρευνες των δύο αστυνομικών. Πιεσμένοι να επιλύσουν την υπόθεση το ταχύτερο δυνατόν, μοιάζουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Ωστόσο, οι έρευνες τους δεν είναι άκαρπες: ανακαλύπτουν ότι είναι και άλλες νεαρές γυναίκες που έχουν εξαφανιστεί και ότι στην περιοχή υπάρχει μια άλλη πηγή πλούτου πέραν της καλλιέργειας του ρυζιού: η διακίνηση ναρκωτικών. Οι δύο ντετέκτιβ καλούνται να υπερβούν τις όποιες διαφορές τους και να επιλύσουν τα μυστήρια..
Ο Alberto Rodríguez, σκηνοθέτης της ταινίας δηλώνει σχετικά με τον τόπο που είναι γυρισμένη η ταινία: «Είναι μια εξαιρετικά μεγάλη περιοχή. Σ’ αυτήν πολλοί άνθρωποι μετακινήθηκαν λόγω της καλλιέργειας ρυζιού, αλλά όταν η αγροτική καλλιέργεια μηχανοποιήθηκε, αυτά τα χωριά εγκαταλείφθηκαν και έμειναν σαν μικρά νησιά με τους ανθρώπους πάνω τους. Έτσι, από την αρχή το τοπίο ήταν ένα βασικό μέρος της ταινίας. Είναι ένα παράξενο μέρος, διότι, παρά το γεγονός ότι είναι εντελώς ανοιχτό, είναι ένας λαβύρινθος: είναι πολύ δύσκολο να πάει κάποιος από το ένα μέρος στο άλλο, με σύντομες παρακάμψεις και κλειστούς δρόμους, και όπου μπορεί να βυθιστεί σε οποιαδήποτε στιγμή στους βάλτους...»
Με τους Χαβιέ Γκουτιέρεζ, Ραούλ Αρεβάλο, Μαρία Βαρόντ, Πέρικο Θερβάντες, Τζέσους Ορτίζ, Τζέσους Καρόζα.
Σ.