(Στάσου ψηλά)
της Emmanuelle Bercot
la-tete-haute.jpg

Πορτραίτο ενός νεαρού παραβάτη του νόμου, η ταινία είναι παράλληλα και μια καταγραφή μιας δύσκολης διαδρομής προς την ενηλικίωση.
Η γαλλίδα σκηνοθέτις και ηθοποιός (Polisse, En solitaire) παρακολουθεί από κοντά τη διαδρομή του Malony, ενός νεαρού παραβάτη του νόμου, από την ηλικία των 6 έως τα 18, μέσα στο δικαστικό σύστημα για ανηλίκους. Παράλληλα, εστιάζει στις άοκνες και διαρκείς προσπάθειες μιας δικαστή (στο ρόλο η Catherine Deneuve) και ενός σύμβουλο για να τον διασώσει από τους κινδύνους.
Η Εμανουέλ Μπερκό /Emmanuelle Bercot, σκηνοθέτις δηλώνει: «Η διαδικασία της έρευνας ήταν εξαιρετικά μακρά: διάβασα βιβλία και είδα ντοκιμαντέρ. Νομίζω ότι είδα όλο το υλικό που υπάρχει για το θέμα. Αλλά το πιο σημαντικό ήταν η επιτόπου έρευνα. Πέρασα αρκετές εβδομάδες στο δικαστήριο ανηλίκων στο Παρίσι, σε γραφεία δικαστών, βλέποντας νέους σε δίκη. Πήγα σε κλειστά κέντρα αποκατάστασης, σε ανοικτά... Σ’ όλα τα ιδρύματα που υπάρχουν στην ταινία: Πήγα παντού και βυθίστηκα εντελώς μέσα σ’ αυτά (…) Έχω δύο πολύ δυνατές αναμνήσεις από αυτά τα κέντρα: η βουβή βία που υπάρχει κάτω από την επιφάνεια -κάτι που είναι πολύ καταπιεστικό, όταν δεν είσαι συνηθισμένος να περιτριγυρίζεσαι από τέτοιους ανθρώπους. Και αντίστροφα, η αφοσίωση, η πίστη, και η υπομονή του προσωπικού που εργάζεται με αυτούς τους εφήβους, προσπαθώντας να τους εκπαιδεύσει, να τους ηρεμήσει. Αυτή ήταν μια αληθινή αποκάλυψη για μένα: Δεν είχα συνειδητοποιήσει το τεράστιο όγκο εργασίας που υπάρχει γύρω από την παραβατικότητα των ανηλίκων».

(πηγή επίσημος ιστότοπος, κατάλογος του φεστιβάλ Καννών, δημοσιεύματα του τύπου. Σύνταξη Δ.)