του Bent Hamer
1001-gram.jpg

Όταν η Μαριέ, μια επιστήμονας από τη Νορβηγία, παρακολουθεί ένα σεμινάριο στο Παρίσι για το πραγματικό βάρος του ενός κιλού, αυτό γίνεται η μονάδα μέτρησης για την απογοήτευση, τη θλίψη και, τελικά, τον έρωτα, που επίσης μετριέται με το κιλό. Τελικά η Μαριέ αναγκάζεται να συμβιβαστεί με το πόσο πραγματικά ζυγίζει η ανθρώπινη ζωή και με ποια μέτρα και σταθμά σκοπεύει να ζήσει.
Μετά τις Ιστορίες Κουζίνας και την Καινούρια Ζωή του Κυρίου Ο’Χόρτεν ο Μπεντ Χάμερ συνεχίζει στην παράδοση της υπόγειας κωμικής αφήγησης, ανανεώνοντας τη φιλμογραφία του με μια ταινία που αυτή τη φορά εμπεριέχει στοιχεία ρομαντικής κομεντί και συγκινητικές πινελιές από το σινεμά του Ζακ Τατί.
Ο Bent Hamer δηλώνει: «Ο άνθρωπος καθορίζει τον ορισμό του βάρους, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι το ίδιο σημαντικό να καταλάβουμε τι επίδραση έχει στον άνθρωπο ο ορισμός του βάρους. Πάντα με ενδιέφερε ποια είναι η σχέση της επιστημονικής κατανόησης και των ανθρώπινων πράξεων. Αυτή η θεματική υπήρχε και στην ταινία μου Ιστορίες Κουζίνας. Με τα 1001 Γραμμάρια έχω την ευκαιρία να εξελίξω περισσότερο αυτό το ποιητικό χιούμορ. Πέρα από κάθε μέτρο». 

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)