του James Marsh
the-theory-of-everything.jpg

Εκκινώντας από τα νεανικά χρόνια του διάσημου φυσικού Στίβεν Χώκινγκ/ Stephen Hawking, η ταινία εστιάζει κυρίως στην προσωπική του ζωή και στο διαρκείας 30 χρόνων πρώτο του γάμο.
Φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο Στίβεν Χώκινγκ γνωρίζει τη μέλλουσα γυναίκα του Τζέιν. Παρόλο, που και οι δύο είναι διστακτικοί, γρήγορα θα έρθουν συναισθηματικά κοντά. Η εμφάνιση της ασθένειας - νόσος του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση)- είναι κάτι που ανατρέπει τις ισορροπίες: Ο Στίβεν Χώκινγκ αποφασίζει να απομακρυνθεί από την Τζέιν. Όμως, η Τζέιν, παρόλο γνωρίζει ότι η ασθένεια του οδηγεί στην παραλυσία, επιμένει. Ο Στίβεν Χώκινγκ ολοκληρώνει το διδακτορικό του, και εστιάζει στην κοσμολογική φυσική…
Ο σκηνοθέτης δίνει έμφαση στο γεγονός της αναπηρίας του ήρωα, και στο πώς αυτή αντανακλάται στην προσωπική (και όχι μόνο ζωή) αυτής της χαρισματικής προσωπικότητας. Εστιάζει στον σκληρό αγώνα του ήρωα με την ασθένεια, την πάλη ενός σφριγηλού νου ενάντια σ’ ένα σώμα που με γοργούς ρυθμούς χάνει την ικμάδα του. Παράλληλα, εστιάζει και στο πρόσωπο μιας γυναίκας αφοσιωμένης στον έρωτα της, που βλέπει τον γάμο της να υφίσταται τη φθορά των χρόνων…
Το σενάριο βασίζεται στην αυτοβιογραφία της πρώτης συζύγου του Στίβεν Χώκινγκ, Τζέιν με τον τίτλο Travelling to Infinity: My Life with Stephen.
Με τους  Eddie Redmayne, Felicity Jones, Charlie Cox, Emily Watson, Simon McBurney, Christian McKay, and David Thewlis.
Ο παραγωγός και σεναριογράφος Anthony McCarten/ Άντονι ΜακΚάρτεν διάβασε το βιβλίο της Τζέιν Χόκινγκ και ενθουσιάστηκε με την «…υπέροχη ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο πολύ έντονα και ευφυή μυαλά που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τόσο τους φυσικούς περιορισμούς της ασθένειας όσο και τη δόξα που ήρθε στη ζωή τους. Με την πάροδο των δεκαετιών η αγάπη τους εξελίχτηκε και πήρε μια ανορθόδοξη τροπή προκειμένου να επιβιώσει. Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης χωρίς προηγούμενο. […] Η Τζέιν έκανε κάτι μοναδικό. Επέλεξε να παντρευτεί τον Στίβεν και να συμπορευτεί μαζί του. Αυτό ήταν καθοριστικό για τον Στίβεν, καθώς, όπως παραδέχεται κι ο ίδιος, ζούσε σε μια μαύρη τρύπα εκείνη την περίοδο. Μόλις ξεκινούσε τη ζωή του και ενημερώνεται πως αυτή θα λήξει πολύ σύντομα. Παρά τις όποιες αμφιβολίες, με την Τζέιν ξεκίνησαν έναν χαρούμενο και αισιόδοξο γάμο. Με τη βοήθεια της Τζέιν ξεπέρασε την κατάθλιψή του και, έχοντας τη δαμόκλειο σπάθη του θανάτου από πάνω του, έβαλε τα δυνατά του να επιταχύνει τις πνευματικές του διεργασίες. Πολύ σύντομα εξελίχθηκε ως αστροφυσικός. Στην ταινία βλέπουμε την αντίστροφη πορεία που ακολουθεί η διανοητική του εκτόξευση σε σχέση με τη φυσική του κατάρρευση.»

Σ.