(Το παιχνίδι της μίμησης)
του Morten Tyldum
the-imitation-game.jpg

Ταινία εποχής που εστιάζει στο πρόσωπο ενός εμβληματικού μαθηματικού, του Alan Turing (Άλαν Τούρινγκ) και στη δράση του την περίοδο του Β! Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Άλαν Τούρινγκ (1912 - 1954) υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς μαθηματικούς: το επιστημονικό του πεδίο εκτάθηκε σε τόπους αχαρτογράφητους εκείνη την εποχή, ανάμεσα στα μαθηματικά και τη νεοεμφανιζόμενη επιστήμη της πληροφορικής. Την περίοδο του Β! Παγκοσμίου Πολέμου, είχε μια αξιοσημείωτη δράση: το σπάσιμο του κρυπτογραφικού κώδικα Κωδικό Enigma της Ναζιστικής Γερμανίας. Ένα γεγονός εξαιρετικά σημαντικό, σύμφωνα με τους ιστορικούς, αφού βοήθησε εξαιρετικά στη νίκη των Συμμάχων.
Η αφήγηση χαρακτηρίζεται από συνεχή φλασμπάκ, εκκινώντας από την εποχή της πτώσης του και εναλλάσσοντας με τις στιγμές της ανόδου του. Εστιάζει τόσο στα χρόνια της δράσης του, την περίοδο του πολέμου, όσο και σ’ ό,τι συνέβη πριν και μετά απ’ αυτά. Δηλαδή στην ταραγμένη παιδική του ηλικία και πως αυτή τον διαμόρφωσε ως χαρακτήρα. Αλλά και στην ομοφυλοφιλία του και τον κοινωνικό στιγματισμό του εξαιτίας της: έζησε σε εποχές όπου οι ομοφυλόφιλες σχέσεις θεωρούντο παράνομες.
Με τους Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κίρα Νάιτλι, Μάθιου Γκουντ, Τσαρλς Ντανς, Μαρκ Στρονγκ, Τάπενς Μίντλετον.
Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς/ Benedict Cumberbatch, που υποδύεται τον κεντρικό ρόλο δηλώνει: "Είχε μια μοναδική προσωπικότητα- ήταν τρομερά αποδοτικός, είχε μεγάλα επίπεδα εμπάθειας, αλλά ήταν στοργικός με τα παιδιά. Είχε αυτή την ανεπανάληπτη ικανότητα να επικοινωνεί με τους ανθρώπους, χωρίς να νιώθει δεσμευμένος απο κοινωνικά στερεότυπα. Ήταν τόσο ικανός, τόσο γρήγορα σκεπτόμενος, τόσο υγιής. Έτρεχε σε μαραθώνιους και διαγωνιζόταν σε εθνικές διοργανώσεις. Έτρεχε από το σπίτι του στο Γουίλμσλοου μέχρι τη δουλειά του στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ- μια διαδρομή 20 χιλιομέτρων. Μίλησα με ανθρώπους που τον γνώριζαν στο Μάντσεστερ, κι όλοι έλεγαν ότι ήταν εξαιρετικά ευγενικός κι άτολμος. Απέφευγε την οπτική επαφή, αλλά όταν το έκανε είχες απέναντι σου μία ανθρώπινη, πνευματώδη και υπέροχη προσωπικότητα. Ήταν πάντα βυθισμένος στο δικό του κόσμο, στο δικό του τρόπο σκέψης, και θα έκανε συχνά πολλές εκκεντρικές πράξεις, για τις οποίες ήταν ανοιχτός. Ήταν ένα αξιοθαύμαστο πλάσμα εξαιρετικού ταλέντου και ικανοτήτων. Η τραγωδία της ζωής του δεν ήταν απλά ότι τελείωσε νωρίς, αλλά κι ο τρόπος με τον οποίο καταδιώχτηκε για τη σεξουαλικότητα του."

Σ.