(Το Κόκκινο Ρόδο)
του Marcello Pagliero
rose-rouge.jpg

Το "Κόκκινο Ρόδο"/ La Rose Rouge εγκαινιάζεται το Σεπτέμβριο του 1948 στον αριθμό 76 της οδού Rennes ως λογοτεχνικό καμπαρέ υπό τη διεύθυνση του Νίκου Παπατάκη. Θαμώνες, τόσο Παριζιάνοι όπως οι Υ. Μοντάν, Σ. Σινιορέ, Ζ. Κοκτό, Μ. Πικολί, Ρ. Βαντίμ, Ζ. Ζενέ, όσο και περαστικοί σταρ όπως οι Μ. Ντίτριχ, Ο. Γουέλες, Τ. Τσάπλιν, Ρ. Χάρισον, Ρ. Χαιηγουόρθ, Λ. Άρμστρονγκ, Τ. Πάρκερ, Μ. Ντέιβις κι άλλοι πολλοί. Το πρόγραμμα περιλάμβανε από παραστάσεις μαριονέτας και ταχυδακτυλουργικά γκαγκ, μέχρι σόλο της Ζιλιέτ Γκρεκό και επιθεωρησιακού τύπου νούμερα ή θεατρικές παραστάσεις (έργα των Y. Robert, J. Prévert, R. Desnos, B. Vian, R. Queneau μεταξύ άλλων). Στην ομώνυμη ταινία, στην οποία ο Παπατάκης ερμηνεύει τον ίδιο του τον εαυτό δίπλα στην Φρανσουάζ Αρνούλ και τον Λουί ντε Φινές, το πρόγραμμα του καμπαρέ ανατρέπεται όταν η εμφάνιση των διάσημων μουσικών Αδελφών Ζακ (Les Frères Jacques), ακυρώνεται προσωρινά. Προσωπικό και θαμώνες αναλαμβάνουν την παράσταση σε μία ντελιριακή μουσική κωμωδία.

Ο Νίκος Παπατάκης δηλώνει για την τανία: "Αυτό που με ενδιέφερε να κάνω στο "Κόκκινο Ρόδο" ήταν πράγματα βίαια και τολμηρά. Ήταν ένα καμπαρέ βέβαια περισσότερο αισθητικής παρά πολιτικής αμφισβήτησης. Εισήγαγε νέες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, οι οποίες αμφισβητούσαν τον καθιερωμένο τρόπο με τον οποίο γινόταν μέχρι τότε το θέατρο και ο κινηματογράφος [...] Παρακολουθώντας επί επτά χρόνια κάθε βράδυ θεάματα έμαθα πώς ζει ένα έργο, έμαθα τη σημασία και την ακρίβεια της θεατρικής κίνησης. Το "Κόκκινο Ρόδο" ήταν μια σχολή σκηνοθεσίας για τις ταινίες που γύρισα αργότερα. "

Μαρτσέλο Παλιέρο (Marcello Pagliero, 1907-1980)
Γεννημένος στο Λονδίνο, εργάζεται αρχικά ως κριτικός εικαστικών και λογοτεχνίας, και μεταφραστής σεναρίων. Ο Ρομπέρτο Ροσελίνι θα του εμπιστευθεί το 1944 τον κεντρικό ρόλο του κομμουνιστή μηχανικού Μανφρέντι στο Ρώμη ανοχύρωτη πόλη, ερμηνεία που θα εγκαινιάσει την καριέρα του ως ηθοποιού. Η δεύτερη συνεργασία του με τον Ροσελίνι στο σενάριό του Παιζά θα τον οδηγήσει πίσω από την κάμερα. Θα γυρίσει συνολικά 12 ταινίες.

Το Κόκκινο Ρόδο/ La Rose Rouge
Μυθοπλασία, Γαλλία, 1951, α/μ, 95΄
Σκηνοθεσία: M. Pagliero
Σενάριο: R. Scipion
Φωτογραφία: A. Bac
Μουσική: G. Van Parys
Ηθοποιοί: A. Bellec, G. Bellec, F. Soubeyran, P.Tourenne, Y. Deniaud, L. de Funès
Παραγωγή: Les Films Marceau

(Πηγή Νίκος Παπατάκης, Μονογραφία, Γιάννης Κονταξόπουλος, εκδ. Καστανιώτη, Φεστιβάλ Κινημ/φου Θεσσαλονίκης, 2005)