(Ασθενικό Σύνδρομο)
της Kira Muratova
astenicheskiy-sindrom.jpg

Ταινία που αντιμετώπισε προβλήματα λογοκρισίας, το Ασθενικό Σύνδρομο/ The Asthenic Syndrome της Kira Muratova, είναι μια ταινία που με τα χρόνια απέκτησε φανατικούς θεατές. Ήταν το 1989 και τα χρόνια της Περεστρόικας, όταν απαγορεύτηκε η προβολή της ταινίας από τον υπεύθυνο της Goskino, κυρίως λόγω μίας 4λεπτης σκηνής στην οποία γινόταν χρήση μίας αργκό διαλέκτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το γεγονός της απαγόρευσης προκάλεσε διαμαρτυρίες, καθώς την εποχή εκείνη στη Σοβιετική Ένωση οι ιθύνοντες του καθεστώτος, είχαν επιτρέψει σε αρκετές απαγορευμένες ταινίες του παρελθόντος την προβολή. Τελικά ήταν η Ένωση Σκηνοθετών που αγόρασε τα δικαιώματα της ταινίας και επέτρεψε την ταινία να προβληθεί.
Η αφήγηση αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο, το οποίο είναι γυρισμένο σε ασπρόμαυρο, έχει ως κεντρική ηρωίδα μια γυναίκα, η οποία πενθεί το χαμό του συζύγου της. Όντας γιατρός, αρνείται να παρέχει τις υπηρεσίες της και γρήγορα η συμπεριφορά της γίνεται εριστική και επιθετική. Στη δεύτερη ιστορία, η οποία είναι κινηματογραφημένη σε έγχρωμο, κεντρικός χαρακτήρας είναι ένας καθηγητής ο οποίος φιλοδοξεί να γίνει συγγραφέας. Οι συγκρούσεις με τους μαθητές του, η σχέση του με μια μαθήτρια, το οικογενειακό του περιβάλλον (η γυναίκα του, η πεθερά του, η αδελφή του), οι περιπλανήσεις του στους δρόμους (όπου ο ήρωας "μελετά" τη ζωή), η επίσκεψη του τέλος στο ψυχιατρείο: σ' όλα αυτά τα επεισόδια, που συνδέονται χαλαρά μεταξύ τους, ο ήρωας βρίσκεται σε μια κατάσταση "μαύρης μελαγχολίας".
Είναι ο τίτλος της ταινίας -"Ασθενικό Σύνδρομο"- που προσφέρει ενδείξεις για τη ψυχολογική κατάσταση των δύο κεντρικών χαρακτήρων και στα δύο μέρη της ταινίας: Το Ασθενικό Σύνδρομο περιγράφει μία ψυχολογική κατάστασης, όπου ο ασθενής είτε είναι αδύναμος και παθητικός, είτε αφύσικα επιθετικός απέναντι στον περίγυρό του.
Δ.Μ.