του Terence Fisher
dracula-princes-of-darkness.jpg

Τέσσερις τουρίστες χάνονται στα Καρπάθια και καταλήγουν σε ένα απειλητικό κάστρο όπου τους υποδέχεται ένας παράξενος υπηρέτης. Ο αφέντης του διψάει για φρέσκο αίμα. Αναμφισβήτητα, η κορυφαία ταινία του Δράκουλα, μια συνάντηση της μοναδικής σκηνοθετικής δεξιοτεχνίας του Τέρενς Φίσερ/ Terence Fisher, της ανεπανάληπτης, εμβληματικής ερμηνείας του Κρίστοφερ Λη που επιβάλλεται στο σετ χωρίς να αρθρώνει ούτε μια λέξη και καθιερώνεται ως ο ένας και μοναδικός Κόμης Δράκουλας της Ιστορίας του σινεμά, αλλά και της αισθησιακής, παγερής γοητείας της Μπάρμπαρα Σέλλεϋ.

Η ιστορία ξεκινάει με τις τελευταίες σκηνές του Δράκουλα, δείχνοντας το θάνατο του στα χέρια του Dr Van Helsing (Peter Cushing) και συνοδεύεται από την εξής αφήγηση : " Μετά από τη βασιλεία του τρόμου, που διαρκεί περισσότερο από έναν αιώνα, ο βασιλιάς των Απέθαντων εντοπίστηκαν τελικά στη σπηλιά του ψηλά στα Καρπάθια όρη. Στο πέρασμα των δεκαετιών, πολλοί είχαν προσπαθήσει να τον καταστρέψουν. Όλοι είχαν αποτύχει. Επιτέλους βρέθηκε ένας αντίπαλος οπλισμένος με επαρκή γνώση για τα βαμπίρ, για να επιτύχει τη τελική και ολοκληρωτική καταστροφή. Αυτή λοιπόν ήταν η μοίρα του. Χιλιάδες είχαν υποδουλωθεί στην λατρεία του βαμπιρισμού. Τώρα, η κύρια πηγή χάθηκε. Μόνο η μνήμη του παρέμεινε. Η μνήμη του πιο κακού και τρομερού πλάσματος που άφησε τα ίχνη του στον πολιτισμό. "
Χρησιμοποιώντας ένα αυτοσχέδιο σταυρό, Van Helsing παρασέρνει τον Κόμη στις καταστροφικές ακτίνες του ήλιου. Τελικά, ο Δράκουλας (Christopher Lee) καταστρέφεται και θρυμματίζεται σε σκόνη από το φως του ήλιου. Καθώς ο άνεμος φυσά μακριά στάχτες, μόνο το δαχτυλίδι του Κόμη παραμένει.
Ο Δράκουλας δεν μιλάει στην ταινία, εκτός από μερικά σφυρίγματα. Σύμφωνα με τον Christopher Lee: "Δεν μίλησα σε αυτήν την ταινία. Ο λόγος ήταν πολύ απλός διάβασα το σενάριο, είδα τον διάλογο και είπα στον Hammer, αν νομίζεις ότι θα πω κάποιες από αυτές τις γραμμές, κάνεις λάθος." Αλλά ο σεναριογράφος Jimmy Sangster, στα απομνημονεύματά του Inside Hammer ( Reynolds & Hearn, 2001 ), αναφέρει «Οι Βρυκόλακες δεν συζητάνε. Γι 'αυτό και δεν έγραψα κανένα διάλογο. Ο Chris Lee ισχυρίζετε ότι αρνήθηκε να πει το διάλογο που του δόθηκε. .. Οπότε μπορείτε να πιστέψετε εκείνον ως τον λόγο που ο Christopher Lee δεν κάνει κανέναν διάλογο στην ταινία. Ή μπορείτε να πιστέψετε αυτό που λέω εγώ, ότι δηλαδή δεν είχα γράψει διάλογο. "

Με τους: Christopher Lee, Barbara Shelley, Andrew Keir, Francis Matthews, Suzan Farmer, Charles Tingwell, Thorley Walters, Σκηνοθεσία: Terence Fisher, Σενάριο: John Sansom, Φωτογραφία:Michael Reed, Σχεδιασμός παραγωγής: Bernard Robinson, Καλλιτεχνική διεύθυνση: Don Mingaye, Μοντάζ: James Needs, Chris Barnes, Μουσική: James Bernard
(δ.τ.)