(Η πεντάμορφη και το τέρας)
του Christophe Gans
la-belle-et-la-bete.jpg

Η πλέον πρόσφατη διασκευή του γνωστού παραμυθιού La belle et la bête/ Η πεντάμορφη και το τέρας έχει στο κέντρο δύο σταρ: τη Lea Seydoux και τον Vincent Cassel.
1810. Ένα ναυάγιο προκαλεί την οικονομική καταστροφή σ’ έναν πλούσιο έμπορο πατέρα τριών θυγατέρων και τριών γιών. Η οικογένεια μετακομίζει στη ύπαιθρό, όπου ζουν σε συνθήκες φτώχιας. Μόνο η νεότερη, η όμορφη Belle, είναι ενθουσιασμένη με την αγροτική ζωή. Η μοίρα χτυπά αλύπητα για άλλη μια φορά: ο πατέρας μαδά ένα τριαντάφυλλο για την Belle στο μαγεμένο κήπο ενός παλατιού και καταδικάζεται σε θάνατο από τον ιδιοκτήτη του κάστρου, που είναι ένα τέρας. Η ατρόμητη Belle προσφέρεται να πάει στο παλάτι και να ανταλλάξει τη ζωή της με αυτή του πατέρα της.
Η εκδοχή του Christophe Gans βασίζεται στη μέχρι πρόσφατα παραγνωρισμένη πρωτότυπη εκδοχή του μύθου, που εκδόθηκε ανώνυμα το 1740 από τη συγγραφέα Madame de Villeneuve.

Ο  Christophe Gans σημειώνει σχετικά: "Η ταινία "Η πεντάμορφη και το τέρας" είναι η ιστορία μιας οικογένειας που βρίσκεται σε βαθειά κρίση, αφού έχει χάσει όλα της τα υπάρχοντα μετά την οικονομική καταστροφή του πατέρα. Η αρχικά τρομαχτική και στη συνέχεια γοητευτική επαφή με το μυθικό Τέρας, δίνει στην οικογένεια την ευκαιρία να σταθεί ξανά στα πόδια της. Θέλω να πιστεύω ότι το φιλμ είναι μια μεταφορά της κατάστασης που ταλανίζει τον σύγχρονο κόσμο. Αυτό είναι ένα από τα προτερήματα των παραμυθιών, καθώς παρουσιάζουν αξίες που αντέχουν στον χρόνο.
Η ταινία "Η πεντάμορφη και το τέρας" μιλάει, ανάμεσα στα άλλα, για τη δύναμη των ονείρων και της αγάπης που υπερισχύει του υλισμού και της διαφθοράς. Ένα θέμα πιο επίκαιρο από ποτέ. Είναι καιρός να αποδώσουμε φόρο τιμής στην ιστορία της Madame de Villeneuve: ενός αξιοθαύμαστα σύγχρονου μύθου, όπου η ωδή στον έρωτα είναι παράλληλα ένα μήνυμα ελπίδας.
(...) Με αυτή την ταινία, θέλω να αφήσω τη φαντασία μου ελεύθερη. Αν και θα ακολουθήσω τους κανόνες της κινηματογραφικής αφήγησης γι’ αυτό το διαχρονικό παραμύθι, δηλαδή θα ακολουθήσω τον ίδιο ρυθμό και τους χαρακτήρες με το πρωτότυπο έργο, θα εκπλήξω τους θεατές με τη δημιουργία ενός νέου οπτικού σύμπαντος, που δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ, και θα κατασκευάσω εικόνες ασύγκριτης ποιότητας".

(πηγή κατάλογος Berlinale, σημειώσεις για την παραγωγή. Μετάφραση, σύνταξη Σ.)