(Παιδαγωγικό ποίημα)
των Aleksei Maslyukov & Mechislava Mayevskaya
pedagogicheskaya-poema.jpg

Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας κολεκτίβας παιδιών, υπό τη διεύθυνση του Αντόν Μακάρενκο, ενός πρωτοπόρου για την εποχή παιδαγωγού.
Η αφήγηση, χρονικά, χωρίζεται σε τρία μέρη, με βάση την εξέλιξη των παιδιών αυτών: από την αλητεία στην αγωνιστική διάπλαση του χαρακτήρα και τη θεωρητική τους διαπαιδαγώγηση με το στοιχείο της αλληλεγγύης και τα χαρακτηριστικά της νέας ζωής: συμμετοχή, λογοδοσία, υπευθυνότητα. Κι απ’ την επιτυχία της κολεκτίβας Γκόρκι –η οποία πήρε το όνομά της από το γνωστό Ρώσο συγγραφέα - στην «εξαγωγή» του παραδείγματος και των τροφίμων της, σε μια μεγαλύτερη κολεκτίβα (το σταθμό του Κουριάζ), όπου υπήρχε ως ενδεχόμενο κι ο κίνδυνος της οπισθοδρόμησης για τα παιδιά του «Γκόρκι», αλλά τελικά τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Πρόκειται για την εφαρμογή και την επιτυχία μιας πρωτοποριακής για την εποχή (ακόμη και για τη σημερινή) παιδαγωγικής μεθόδου, όσον αφορά την ανατροφή και την εκπαίδευση παιδιών.
Η ταινία αντανακλά πολλές από τις εμπειρίες που βίωσαν τόσο τα παιδιά όσο και ο ίδιος ο Μακαρένκο στον σταθμό «Γκόρκι». Το σημαντικό είναι πως η ταινία αναδεικνύει το εκπαιδευτικό έργο του Μακαρένκο ως προς την απόρριψη των βίαιων και αντιπαιδαγωγικών μεθόδων εκμάθησης του τσαρικού παρελθόντος.
Το “Παιδαγωγικό ποίημα” αναδεικνύει τη προσπάθεια που κατέβαλε ο Άντον Μακαρένκο, ο Μαξίμ Γκόρκι και άλλοι διανοούμενοι της  Σοβιετικής Ένωσης, προκειμένου να δημιουργήσουν και να διαπαιδαγωγήσουν το "σοβιετικό" άνθρωπο...

(δ.τ.)