(Μπεντ)
του Sean Mathias
bent .jpg

Ναζιστική Γερμανία, λίγο πριν την έκρηξη του Β! Παγκόσμιου Πολέμου. Δυο ομοφυλόφιλοι, ο Μαξ και ο Ρούντι συλλαμβάνονται. Καθ΄ οδόν προς στο διαβόητο στρατόπεδο συγκέντρωσής ο Ρούντι κακοποιείται και ο Μαξ υποχρεώνεται να γίνει συνεργός στο θάνατό του. Ο Μαξ για ν΄ αποφύγει το ροζ αστέρι, που χαρακτήριζε τότε τους ομοφυλόφιλους κρατούμενους, προτιμάει το κίτρινο αστέρι του Εβραίου. Στο στρατόπεδο ο Μαξ γνωρίζεται με τον Χόρστ, έναν κρατούμενο που φορά το ροζ αστέρι. Οι δύο ήρωες θα συναντηθούν στον ελεύθερο χώρο που ορίζει το συναίσθημα και πέρα από κάθε εμπόδιο, θα ερωτευθούν, χωρίς ποτέ ν΄ αγγίξει ο ένας τον άλλον.
Βασισμένη στο ομότιτλο βραβευμένο θεατρικό έργο του Martin Sherman -έργο που είχε προκαλέσει την προσοχή των Κώστα Γαβρά και Rainer Werner Fassbinder- η ταινία επικεντρώνεται τόσο στα αισθήματα των κεντρικών χαρακτήρων, όσο και στο πολιτικό περιβάλλον της εποχής. Αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά στην οθόνη ένα από τα κρυφά "ολοκαυτώματα" της ναζιστικής περιόδου, η σκηνοθεσία αφηγείται κάτι περισσότερο από μια απλή ερωτική ιστορία σε μία δύσκολη εποχή. Δείχνει πώς η ανιδιοτελής αγάπη για τον άλλον και η δύναμη των συναισθημάτων μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα εσωτερική ελευθερία, που αρνείται στους εξουσιαστές την εξουσία τους, που επιτρέπει την υπέρβαση κάθε εμποδίου.
Δ.Μ.

Bent (Μπεντ)
Σκηνοθεσία: Sean Mathias. Σενάριο: Martin Sherman (βασισμένο στο θεατρικό έργο του ιδίου). Φωτογραφία: Γιώργος Αρβανίτης. Σκηνογραφία: Stephen Brimson. Μοντάζ: Isabelle Lorente. Μουσική: Philip Glass. Ηθοποιοί: Lothaire Bluteau, Clive Owen, Mick Jagger, Brian Webber, Ian McKellen. Παραγωγή: Dixie Linder, Michael Solinger. Προέλευση: Μεγάλη Βρετανία. Διάρκεια: 117'. Έγχρωμη. 1997.