(Για όλα φταιει το γκαζόν)
της Josiane Balasko
gazon-maudit.jpg

H ηρωίδα είναι παντρεμένη μ' έναν πολυάσχολο επιχειρηματία. Η συζυγική της ζωή κυριαρχείται από ανία και ρουτίνα -και όντας παραμελημένη, αντιμετωπίζει το μέλλον με παθητικότητα. Όμως μια μέρα ένα φορτηγό σταματά μπροστά στο σπίτι τους: ένα καινούριο άτομο θα εισβάλει στη ζωή τους και θα διαταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα της καθημερινότητας τους.
Ένα ερωτικό τρίγωνο βρίσκεται στο κέντρο αυτής αισθηματικής κωμωδίας: ο άνδρας, η σύζυγος και η ερωμένη. Όμως εδώ υπάρχει κάποια σημαντική παρέκκλιση από τα κλισέ του είδους: η ερωμένη δεν προσεγγίζει ερωτικά τον σύζυγο, αλλά ΤΗΝ σύζυγο.
Η ελαφρότητα, η ελευθεριότητα και η ευγένεια με την οποία απεικονίζεται η σχέση των δύο γυναικών συναντάνε στην αφήγηση τα κωμικά στοιχεία: αυτά παράγονται από τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζεται ο ανδρικός χαρακτήρας, ο οποίος αντιπροσωπεύει έναν πολύ συγκεκριμένο τύπο άνδρα (ο τύπος του γόη της επαρχίας). Η ταινία αυτή καταγράφει μια σημαντική μεταβολή στα ήθη του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, αφού θέτει, χωρίς ενοχές και προκαταλήψεις, στο κέντρο της αφήγησης την σχέση των δυο γυναικών. Μέσα από αυτήν τη σχέση η κεντρική ηρωίδα θα ανακαλύψει έναν καινούριο κόσμο, θα δει την ζωή της μ' ένα άλλο βλέμμα.
Δ.Μ.

Gazon Maudit (Για Όλα Φταιει το Γκαζόν)
Σκηνοθεσία: Josiane Balasko. Σενάριο: Josiane Balasko, Telsche Boorman. Φωτογραφία: Gerard de Battista. Σκηνογραφία: Carlos Conti. Κοστούμια: Fabienne Katany. Μοντάζ: Claudine Merlin. Μουσική: Manuel Malou. Ηθοποιοί: Victoria Abril, Josiane Balasko, Alain Chabat, Ticky Holgado, Miguel Bose, Michele Bernier, Maureen Diot, Catherine Hiegel, Katrine Boorman, Catherine Lachens, Catherine Samie. Προέλευση: Γαλλία. Διάρκεια: 105'. Έγχρωμη. 1995.