(Το τανγκό των Rashevski)
του Sam Garbarski
tangodes.jpg

Ένας θάνατος είναι η αφετηρία της αφήγησης: η Ρόζα, η γιαγιά της οικογένειας Rashevski και ο θεμέλιος της λίθος εγκαταλείπει τα εγκόσμια. Παρόλο που μισούσε τη θρησκεία και τους ραβίνους, είχε εξασφαλίσει μια θέση στο εβραϊκό τετράγωνο του νεκροταφείου. Η οικογένεια της, οι εβραίοι Ασκενάζι Rashevski βρίσκονται σε σύγχυση. Οι μεταξύ τους διαφωνίες είναι συνέπεια της συνειδητοποίησης τους, στην πιο ακατάλληλη στιγμή, ότι δεν γνωρίζονται καλά μεταξύ τους. Δεν ξέρουν πως πρέπει να την θάψουν. Η απουσία της ήδη τους είναι αισθητή. Ευτυχώς όμως που υπάρχει το τανγκό…
Τα μέλη αυτής της εβραϊκής οικογένειας βρίσκονται σε μια διαδικασία αναζήτησης ταυτότητας, και αυτό το γεγονός προκαλείται από το πένθος του θανάτου. Σ’ αυτήν την δραματική κωμωδία, η εθνική καταγωγή ορίζει το πλαίσιο για τα κωμικά στοιχεία: είναι η εβραϊκή παράδοση και ιστορία (το πάντα παρόν Ολοκαύτωμα), η ειρωνεία, ο αυτοσαρκασμός και ένα τυπικό εβραϊκό χιούμορ, που αποτελούν τα σημεία ενδιαφέροντος της αφήγησης.
Ο Sam Garbarski γεννήθηκε το 1948 στο Planegg, της Βαυαρίας. Έχει σκηνοθετήσει διαφημιστικά και ταινίες μικρού μήκους.
(δ.τ.)

Το τανγκό των Rashevski (Le tango des Rashevski)
Σκηνοθεσία: Sam Garbarski.
Σενάριο: Philippe Blasband βασισμένο σε μια ιστορία του Sam Garbarski.
Φωτογραφία: Virginie Saint-Martin.
Σκηνικά: Véronique Sacrez.
Κοστούμια: Isabelle Dickes, Filippa Russo.
Ήχος: Pascal Jasmes.
Μουσική: Michael Galasso.
Μοντάζ: Ludo Troch.
Ηθοποιοί: Hippolyte Girardot, Ludmila Mikaël, Michel Jonasz, Daniel Mesguich, Natan Cogan, Jonathan Zaccaï, Tania Garbarski, Rudi Rosenberg.
Παραγωγή: Archipel 35, Entre Chien et Loup, Samsa Films.
Διάρκεια: 100΄. Έγχρωμο. 2002.