(Ένας άντρας και μια γυναίκα)
του Claude Lelouch
unhomme.jpg

Η Anne Gauthier εργάζεται στην κινηματογραφική βιομηχανία. Έχει μια κόρη, την Francoise. Καθώς πηγαίνει την κόρη της στο σχολείο γνωρίζει τον Luis Duroc του οποίου ο γιος φοιτά στο ίδιο σχολείο. Είναι οδηγός αγώνων αυτοκινήτου. Και οι δύο γρήγορα θα έρθουν κοντά ο ένας στο άλλο και την αρχική οικειότητα θα την διαδεχτεί γρήγορα τα πρώτα σημάδια ενός έρωτα. Αντιμέτωποι με τις περιπλοκές της οικογενειακής τους ζωής, η Anne και ο Luis αναζητούν δρόμους για τον έρωτα τους. Τα συναισθηματικά τραύματα του παρελθόντος, οι σκιές που αυτό ρίχνει στο σήμερα, αποτελούν επιπλέον εμπόδια στην ανάπτυξη της σχέσης τους.
Κλασική ερωτική ιστορία, η ταινία συνιστά ένα ορόσημο για την εποχή της δημιουργώντας μέσα από τις εικόνες της σταθερές, πρότυπα αλλά και κλισέ. Ανιχνεύοντας τις δονήσεις ενός έρωτα ο σκηνοθέτης απεικονίζει τόσο τους ανεπαίσθητους κυματισμούς που ταράζουν την ήρεμη επιφάνεια του νερού όσο και τις τρικυμίες στην ψυχή. Η lounge αισθητική της μουσικής επιβάλει ένα κλίμα μελαγχολικής ευδαιμονίας, λυρισμού, συναισθηματικής εκλέπτυνσης και ρομαντισμού, ενώ η κάμερα στο χέρι προκαλεί μια αίσθηση συναισθηματικής αμεσότητας.
Ο Claude Lelouch δηλώνει: “Βλέπω τον ρόλο της μουσικής ως κάτι που αντιπροσωπεύει τα συναισθήματα του ασυνείδητου. Ενώ η αφήγηση της ιστορίας εκφράζει το στοιχείο του συνειδητού.”
Ο Claude Lelouch γεννήθηκε το 1937 στο Παρίσι. Γιος ενός Αλγερινο-εβραίου ξεκίνησε την ενασχόληση του με το σινεμά γυρίζοντας ντοκιμαντέρ τα τέλη της δεκαετίας του 50. Συνέχισε με μικρού μήκους μουσικές ταινίες. Η ταινία Ένας άντρας και μια γυναίκα υπήρξε για την καριέρα του ένα αξεπέραστο επίτευγμα τόσο από αισθητικής πλευράς όσον και ως προς την αποδοχή της από το κοινό.
Δ.Μ.

Ένας άντρας και μια γυναίκα (Un homme et une femme)
Σκηνοθεσία: Claude Lelouch.
Σενάριο: Claude Lelouch, Pierre Uytterhoeven.
Φωτογραφία: Jean Collomb, Claude Lelouch, Patrice Pouget.
Σκηνικά: Robert Luchaire.
Κοστούμια:
Ήχος: Jean Baronnet, Michel Fano.
Μουσική: Francis Lai.
Μοντάζ: Claude Barrois, G. Boisser, Claude Lelouch.
Ηθοποιοί: Anouk Aimée, Jean-Louis Trintignant, Pierre Barouh, Valérie Lagrange, Antoine Sire, Souad Amidou.
Παραγωγή: Les Films 13.
Διάρκεια: 147΄. Έγχρωμο/ ασπρόμαυρο. 1966.
Βραβεία: Oscar καλύτερης ξένης ταινίας, σεναρίου (Claude Lelouch, Pierre Uytterhoeven), Χρυσός φοίνικας Φεστιβάλ Κανών.