(Μένω!)
της Diane Kurys
jereste.jpg

Η Μαρί και ο Μπερτράν είναι ένα φαινομενικά αγαπημένο ζευγάρι. Ο Μπερτράν, υπεύθυνος σε διεθνή εργοτάξια, ταξιδεύει συνεχώς για επαγγελματικούς λόγους και τον ελεύθερο χρόνο του τον αφιερώνει στο αγαπημένο το σπορ. Mέσα στην αυστηρή οργάνωση της καθημερινότητας του δεν ανέχεται καμιά αλλαγή στις συνήθειές του. Η Μαρί στον ρόλο της υποταγμένης συζύγου ικανοποιεί όλες του τις απαιτήσεις θάβοντας τις δικές της επιθυμίες και τις καλλιτεχνικές της ανησυχίες. Κάποια στιγμή όμως το ποτήρι αρχίζει να ξεχειλίζει. Τότε ακριβώς συναντά τον Αντουάν, ένα συγγραφέα, παθιασμένο με τον κινηματογράφο και την τέχνη όπως κι αυτή, ο οποίος θα την παρασύρει στον ανεμοστρόβιλο ενός ερωτικού πάθους. Η Μαρί αποφασίζει να εγκαταλείψει τον άντρα της και ν’ αρχίσει μια καινούρια ζωή. Λογαριάζει όμως χωρίς να λάβει υπ’ όψιν της την αντίδραση του Μπερτράν που είναι απρόβλεπτη…
Αναδεικνύοντας την αναμφισβήτητη σαγήνη των ηθοποιών της, η σκηνοθέτις σ’ αυτό το κωμειδύλλιο επικεντρώνεται στις κωμικές εκδοχές της συζυγικής ζωής και στα σύγχρονα ήθη. Η χάρη, η ευαισθησία και η ζωντάνια, πέρα από την γεμάτη φαντασία υποκριτική των ηθοποιών, συνιστούν αναμφισβήτητα προσόντα της ταινίας.
Η Diane Kurys δηλώνει: “Σ’ αυτή την ταινία, και είναι κάτι εντελώς καινούριο για μένα, άφησα μεγάλο χώρο στον αυτοσχεδιασμό. Νομίζω ότι θα οδηγούμαι όλο και περισσότερο προς αυτή τη δυνατότητα, δηλαδή του να μην ακινητοποιώ τα πράγματα, του να είμαι διαθέσιμη, έτοιμη να αντιληφθώ αυτό που θα προτείνουν οι ηθοποιοί εκφραζόμενοι ελεύθερα. Αυτή την ευκολία προσαρμογής την οποία ζητάμε από τους ηθοποιούς και τους τεχνικούς, πρέπει να την έχουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι μέσα μας.”
Η Diane Kurys γεννήθηκε το 1948 στη Λυών. Ξεκινά την καριέρα της ως ηθοποιός του θεάτρου. Το 1976, παίρνει ένα μικρό ρόλο στον Καζανόβα του Federico Fellini. Την επόμενη χρονιά, περνά στη σκηνοθεσία με την ταινία Diabolo menthe, μια ταινία σχεδόν αυτοβιογραφική γύρω από τα προβλήματα της εφηβεία, η οποία κατακτά κοινό και κριτική και κερδίζει το Βραβείο Louis Delluc Στη συνεχεία θα γυρίσει ταινίες με θέμα ταραχώδεις ερωτικές σχέσεις ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει το Les enfants du siecle με τους Juliette Binoche και Benoît Magimel στους ρόλους της Γεωργίας Σάνδης και του Alfred de Musset Το Μένω! είναι η τελευταία της ταινία.
(δ.τ.)

Μένω ! (Je reste !)
Σκηνοθεσία: Diane Kurys.
Σενάριο: Florence Quentin.
Φωτογραφία: Robert Alazraki.
Σκηνικά: Tony Egry.
Κοστούμια: Caroline de Vivaise.
Ήχος: Dominique Levert.
Μουσική: Paolo Buonvino.
Μοντάζ: Francine Sandberg.
Ηθοποιοί: Sophie Marceau, Charles Berling, Vincent Perez.
Παραγωγή: Alter Films.
Διάρκεια: 104΄. Έγχρωμο. 2003