(Η θάλασσα της λησμονιάς)
του Claire Devers
lesmarin.jpg

Οι ναυτικοί του “Αλδεβαράν” μαραζώνουν μέσα στο πλοίο τους, που είναι δεμένο στο λιμάνι της Μασσαλίας, περιμένοντας να μάθουν τι θα απογίνει με το πλήρωμα και εάν υπάρχει ακόμη δουλειά. Οι οδηγίες φθάνουν επιτέλους: τα συμβόλαια έχουν λήξει και οι ναύτες πρέπει να φύγουν. Ο Αμπντούλ, μοναχικός και σκληρός κυρίως με τον εαυτό του, Λιβανέζος καπετάνιος αποφασίζει να παραμείνει στο πλοίο, όπως και ο ακέραιος και ευθύς υποπλοίαρχος, ο Έλληνας Διαμαντής. Μέσα στην μοναξιά τους προσεγγίζει ο ένας τον άλλον. Ο Τούρκος μούτσος Νεντίμ, επιστρέφει στο πλοίο, έχοντας μπλέξει σε μια ερωτική περιπέτεια σε κάποιο καμπαρέ και τα πράγματα παίρνουν μια απρόσμενη τροπή...
Γυρισμένη μέσα σ’ ένα πλοίο, κινηματογραφημένο σαν ένας χώρος ζωής που είναι στριμωγμένος ανάμεσα στη γη και στον ουρανό, στην στεριά και στην θάλασσα, η ταινία βυθισμένη σε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα, καταγράφει με οξύτητα, αλλά και μια αβάσταχτη μελαγχολία, τις δραματικές συγκρούσεις ενός περίκλειστου και ακίνητου αντρικού κόσμου, μέσα στον οποίο η παρουσία της γυναίκας βάζει σε κίνηση τους μηχανισμούς της τραγωδίας.
Η Claire Devers δηλώνει: “Ο κόσμος των ναυτικών είναι μια μεταφορά ενός κλειστού αντρικού κόσμου, μέσα στον οποίο οι άνδρες προστατεύονται για να μην διακινδυνεύσουν σ’ ένα ερωτικό παιγνίδι με μια γυναίκα, σε μια προσωπική, μοναδική και ατομική ιστορία. (…) Για μένα η σκηνοθεσία είναι η σωστή τοποθέτηση μιας κάμερας σε σχέση με ένα συναίσθημα”.
Η Claire Devers γεννήθηκε στο Παρίσι το 1955. Με την πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους Noir et blanc (1986), βραβεύεται στις Κάννες με την Χρυσή Κάμερα (Caméra d’or) που απονέμεται στην καλύτερη ταινία πρωτοεμφανιζόμενου δημιουργού. Ακολουθούν οι ταινίες Chimère (1989), Max et Jérémie(1992) και La voleuse de Saint-Lubin(1999).
(δ.τ.)

Η θάλασσα της λησμονιάς (Les Marins Perdus)
Σκηνοθεσία: Claire Devers.
Σενάριο: Claire Devers, Jean-Paul Fargeau βασισμένο στο μυθιστόρημα του Jean-Claude Izzo.
Φωτογραφία: Christophe Pollock.
Σκηνικά: Carlos Conti, Roland Fruytier.
Kοστούμια: Catherine Bouchard.
Ήχος: Brigitte Taillandier.
Μουσική: Gabriel Yared, Stéphane Moucha.
Mοντάζ: Aurique Delannoy.
Ηθοποιοί: Bernard Giraudeau, Miki Manojlovic, Marie Trintignant, Audrey Tautou.
Παραγωγή: Salomé, Studio Canal, ARTE France Cinéma Distribution.
Διάρκεια: 107’. Έγχρωμη. 2002
Βραβεία: Don Quixote -Ειδική μνεία στο Φεστιβάλ του Locarno.