(Η καρδιά των αντρών)
του Marc Esposito
lecoeur.jpg

Ο Αλεξ, ο Aντουάν, ο Τζεφ και ο Mανού, τέσσερις κολλητοί και “εντιμότατοι” φίλοι, βρίσκονται στην καμπή της ενήλικης ζωής τους. Αν και προέρχονται από λαϊκά στρώματα, έχουν πετύχει στους επαγγελματικούς τους στόχους: ο Αλεξ και ο Τζεφ δημιούργησαν έναν μικρό αλλά πετυχημένο όμιλο Αθλητικού Τύπου, ο Aντουάν είναι καθηγητής φυσικής αγωγής σε λύκειο του Παρισιού και ο Mανού έχει ένα αλλαντοπωλείο-εστιατόριο που πηγαίνει καλά. Μια σειρά γεγονότων, ο θάνατος ενός πατέρα, η απιστία μιας γυναίκας, ο γάμος μιας κόρης, τους επηρεάζουν και τους φέρνουν ακόμα πιο κοντά. Αντιμέτωποι με καταστάσεις που δεν ελέγχουν, εμπιστεύονται ο ένας στον άλλο τα μυστικά τους, συζητούν, αλληλοϋποστηρίζονται, αλληλοσυγκρούονται, αμφισβητούν και ανακαλύπτουν εκ νέου τους εαυτούς τους και τους άλλους. Η αιτία όλων των προβλημάτων και των συγκρούσεών τους, καθώς και το αντικείμενο κάθε συζήτησής τους, είναι η σχέση τους με το άλλο φύλο...
Έχοντας ως σημείο εκκίνησης τις ιταλικές κωμωδίες της δεκαετίας του ’70, ο σκηνοθέτης δημιουργεί μια ταινία χαρακτήρων. Πρώτη ύλη σ’ αυτό γεμάτο τρυφερότητα πορτραίτο είναι οι σχέσεις μεταξύ ανδρών, οι δεσμοί φιλίας και αλληλεγγύης, η ανδρική διστακτικότητα (ή η δειλία) και κυρίως οι πάντα τεταμένες και γεμάτες απρόοπτα σχέσεις τους με το άλλο φύλο.
Ο Marc Esposito δηλώνει: “…Ήθελα να σκηνοθετήσω μια ρεαλιστική κωμωδία γι αυτούς τους άνδρες “παλαιού τύπου” που έρχονται αντιμέτωποι με τις γυναίκες του σήμερα. Χάρη σ’ αυτές ανακαλύπτουν, στην καμπή της ζωής τους, πως το μυστικό της ευτυχίας δεν είναι η εξουσία, το χρήμα ή η κοινωνική ανέλιξη, αλλά ο έρωτας…”
Ο Marc Esposito γεννήθηκε το 1952 στην Αλγερία. Παθιασμένος με τον κινηματογράφο και τη συγγραφή, συμμετέχει στη δημιουργία του περιοδικού Première και του Studio Magazine. Αργότερα εγκαταλείποντας τα περιοδικά, σκηνοθετεί ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, ασχολείται με την συγγραφή βιβλίων και σεναρίων και το 2002 γράφει και σκηνοθετεί την πρώτη του ταινία την Καρδιά των ανδρών.
(δ.τ.)

Η καρδιά των αντρών (Le cœur des hommes)
Σκηνοθεσία: Marc Esposito.
Σενάριο: Marc Esposito.
Φωτογραφία: Pascal Caubère.
Σκηνικά: Jean-Jacques Gernolle.
Kοστούμια: Francine Lapassade.
Ήχος: Jean-Luc Verdier.
Μουσική: Béatrice Thiriet.
Μοντάζ: Benoît Alavoine.
Ηθοποιοί: Marc Lavoine, Gérard Darmon, Jean-Pierre Darroussin, Bernard Campan, Ludmila Mikaël.
Παραγωγή: Pierre Javaux Productions.
Διάρκεια: 102'. Έγχρωμη. 2003.