(Δέρμα γαϊδάρου)
του Jacques Demy
peaudane.jpg

Σ’ ένα κάστρο ζουν ο Βασιλιάς, η Βασίλισσα και η κόρη της. Η Βασίλισσα, χτυπημένη από μια αρρώστια, είναι ετοιμοθάνατη. Λίγο πριν φύγει απο τη ζωή, ζητά από τον βασιλιά να μην παντρευτεί ξανά, εκτός και εάν η γυναίκα που θα διαλέξει για γυναίκα του είναι πιο όμορφη απ’ αυτή. Ύστερα από λίγο διάστημα, ο βασιλιάς πιεσμένος από τους αυλικούς του αναζήτα νέα γυναίκα. Καθώς δεν βρίσκει γυναίκα που να εκπληρώνει τους όρους που του έθεσε η εκλιπούσα βασίλισσα, κάνει πρόταση γάμου στην κόρη του: η ομορφιά της αδιαμφισβήτητη και εκθαμβωτική. Ακολουθώντας τις συμβουλές της νεράιδας νονάς της η κοπέλα βρίσκει καταφύγιο σ’ ένα μικρό χωριό. Εκεί φορώντας τομάρι γαιδάρου ταπεινώνεται από τους χωρικούς εκτελώντας τις πιο δύσκολες εργασίες. Όμως ένας πρίγκιπας την βλέπει και την ερωτεύεται κεραυνοβόλα…
Βυθίζοντας τον θεατή στο μαγικό κόσμο ενός παραμυθιού του 17ου αιώνα, ο σκηνοθέτης δεν μένει μόνο στη λαμπερή και ελκυστική επιφάνεια. Οι εσωτερικές συγκρούσεις, η δυστυχία στην οποία βυθίζεται η ηρωίδα, η μελαγχολία και η απόγνωση που σημαδεύει τη ψυχή της, συνυπάρχουν μ’ ένα συχνά ειρωνικό και απομυθοποιητικό τόνο. Αυτό το μουσικό παραμύθι στον πυρήνα του εμπεριέχει όχι μόνο τη διαπίστωση ότι είναι η δύναμη της αγάπης που μπορεί να μεταμορφώσει το σύμπαν, αλλά και την υπενθύμιση ότι οι σκιές της μελαγχολίας αποτελούν τα προαπαιτούμενο για την ευτυχία και την ευδαιμονία.
Η Catherine Deneuve δηλώνει: “Ο Demy θα μπορούσε να μου ζητήσει τα πάντα. Τίποτε δεν ήταν δυνατό να μειώσει τον ενθουσιασμό που μου δημιουργούσε η ιδέα τού να δουλέψω μαζί του. Δεν υπάρχουν πολλοί σκηνοθέτες που σου γεννούν τη λαχτάρα να τους ακολουθήσεις στον κόσμο τους. (…) Για να επανέλθω στο Δέρμα γαϊδάρου, ο Demy θα μπορούσε να μου προτείνει ένα οποιαδήποτε άλλο παραμύθι, ακόμα και πολύ πιο σκληρό. Θα τον είχα ακολουθήσει.”
Ο Jacques Demy γεννήθηκε το 1931 στο Pont Château της Γαλλίας και πέθανε το 1990 στο Παρίσι. Αν και σύγχρονος της nouvelle vague ακολούθησε έναν διαφορετικό από αισθητικής πλευράς μοναχικό δρόμο. Οι ταινίες του διακρίνονται, παρόλη την λαμπερή επιφάνεια τους, για μια σκοτεινή αίσθηση. Γνωστότερες ταινίες του η Λόλα (1961), Το λιμάνι των αγγέλων (1963), Οι ομπρέλες του Χερβούργου (1964), Οι δεσποινίδες του Ροσφόρ (1967).
Δ.Μ.

Δέρμα γαϊδάρου (Peau d'âne)
Σκηνοθεσία: Jacques Demy.
Σενάριο: Jacques Demy, βασισμένο στο παραμύθι του Charles Perrault.
Φωτογραφία: Ghislain Cloquet.
Σκηνικά: Jim Léon, Jacques Dugied.
Κοστούμια: Augusto Pace, Gitt Magrini.
Ήχος :
Μουσική: Michel Legrand.
Μοντάζ: Anne-Marie Cotret.
Ηθοποιοί: Catherine Deneuve, Jacques Perrin, Jean Marais, Fernand Ledoux, Micheline Presle,
Delphine Seyrig, Fernand Ledoux, Henri Crémieux, Sacha Pitoëff.
Παραγωγή: Parc Film, Marianne Productions.
Διάρκεια: 100΄. Έγχρωμο. 1970