(Ποτέ μαζί)
του Fatih Akin
gegen.jpg

Μια συνάντηση δύο απελπισμένων καταγράφεται στην ταινία Head On/ Gegen die Wand/ Ποτέ μαζί του βραβευμένου με τη Χρυσή Άρκτο του Βερολίνου (2004), Fatih Akin.
Δεύτερης γενιάς μετανάστης, ο Fatih Akin γεννήθηκε στο Αμβούργο το 1973. Σπούδασε στη Σχολή Καλών τεχνών του Αμβούργου. Ο Fatih Akin είναι, από πολύ νωρίς, γνώριμος των θεατών του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης -η δεύτερη του ταινία με τίτλο Im Juli προβλήθηκε το 2000 στο διεθνές διαγωνιστικό .
Στην Gegen die Wand τοποθετεί τη δράση σ’ ένα οικείο γι' αυτόν περιβάλλον: στο κόσμο των τούρκων μεταναστών της Γερμανίας. “Οι ήρωες είναι περιθωριακοί της τουρκικής κοινότητας στην Γερμανία”, δηλώνει. “Κάποτε είχα μια τουρκάλα φίλη η οποία με ρώτησε αν θα έκανα μαζί της ένα ψεύτικο γάμο” περιγράφει την αφετηρία της δημιουργίας. Ένα ψεύτικος γάμος, ένας έρωτας που ξαφνικά γεννιέται, οι παλιές παραδόσεις και η ζωή στη νέα πατρίδα: αυτά είναι τα κεντρικά επεισόδια της αφήγησης.
Διασαφηνίζει την ταινία με τα εξής λόγια: “Η ταινία είναι η ερμηνεία μου για το καλό και το κακό. Είναι μια ερωτική ταινία, ή ένα απο τα μέρη μιας τριλογίας για το έρωτα, το θάνατο και τον διάβολο. Ο έρωτας δεν είναι μόνο εποικοδομητικός, αλλά και καταστροφικός. Εμπλέκει τον θάνατο, με την έννοια της μεταμόρφωσης. Έχει σχέση με τον διάβολο, με τον διάβολο που είναι μέσα μας, τον δαίμονα, την επιθυμία, την κινούμενη άμμο του καλού και του κακού. Νομίζω ότι ο έρωτας έχει μια σκοτεινή πλευρά, όπως και μια φωτεινή. Και αυτή η σκοτεινή πλευρά του έρωτα μπορεί να μας κάνει πολύ καταστροφικούς”.
Με τον Birol Ünel και την Sibel Kekilli.
(Data: http://www.filmfestivals.com)
Δ.Μ.