του Ulrich Seidl
jesusyou.jpg

Ο κινηματογράφος ως μια πράξη εξομολόγηση. Το ντοκιμαντέρ Jesus, You Know (2003) αναζητά και διερευνά αυτήν την ιδιαίτερη προσωπική σχέση 6 προσώπων με τον Θεό.
Μια νεαρή γυναίκα που αντιμετωπίζει προβλήματα στη σχέση της. Μια ηλικιωμένη που την κακομεταχειρίζεται η οικογένεια της. Ένας νεαρός που βρίσκεται σε σύγχυση λόγω των ερωτικών αναφορών που διαβάζει στη Βίβλο. Ένας ταλαιπωρημένος άνδρας που προσπαθεί να συνδιαλλαγεί με την παιδική του ηλικία. Απευθύνουν στην κάμερα τις πιο μύχιες σκέψεις, τους κρυφούς φόβους τους. Πορτραίτα, σχεδιαγράμματα της προσωπικής τους ζωής, των συναισθημάτων τους, της έμμονης προσήλωσης του στον Ιησού. Η προσευχή ως ένας προνομιακός χώρο εκμυστηρεύσεων, η θλίψη, ο εσωτερικός πόνος.
“Είναι μια μικρή ταινία, που αρχικά προορίζονταν για την τηλεόραση. Σ’ αυτήν, αποσπασματικά, απεικονίζω 6 πιστούς καθολικούς που προσεύχονται μ’ ένα πολύ προσωπικό τρόπο στον Ιησού, μετανοούν, θέτουν ερωτήματα, αναμένουν απαντήσεις, μιλάνε για τις δυστυχίες τους”, δηλώνει ο σκηνοθέτης της ταινίας. 
Ο Ulrich Seidl γεννήθηκε στη Βιέννη, το 1952. Μετά την βραβευμένη στη Βενετία, Σκυλίσιες μέρες (Hundstage, 2001) επιστρέφει πάλι στον χώρο απ’ όπου ανδρώθηκε, στο ντοκιμαντέρ (άλλα 9 ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει η φιλμογραφία του) και βραβεύεται στο φεστιβάλ του Karlovy Vary.
Χιούμορ, αμεσότητα και μια χωρίς προκαταλήψεις προσέγγιση χαρακτηρίζουν το τελικό αποτέλεσμα. Μια ακόμη προσπάθεια για να παρουσιαστεί η αθέατη και πολλές φορές άκρως ενοχλητική όψη των δυτικών κοινωνιών.
(Data: http://www.lff.org.uk/)
Δ.Μ.