του Roman Polanski
venusin.jpg

Μόνος μέσα σ’ ένα θέατρο του Παρισιού, μετά από μια κουραστική μέρα με οντισιόν για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο έργο του, ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Thomas διαμαρτύρεται στο τηλέφωνο για το χαμηλό επίπεδο των ηθοποιών που έχει δει. Καμία ηθοποιός δεν διαθέτει αυτό που χρειάζεται για να υποδυθεί τον πρώτο γυναικείο ρόλο: μια γυναίκα που συνάπτει συμφωνία με τον σύντροφος της για είναι αυτός ο σκλάβος της και αυτή η αφέντρα του. Ο Thomas είναι έτοιμος να φύγει, όταν η Vanda, ως ένας ανεμοστρόβιλος ερωτικής ενέργειας, εισβάλλει στο θέατρο.
Εξ’ αρχής η Vanda μοιάζει να ενσαρκώνει ό, τι ο Thomas αποστρέφεται. Είναι τυχοδιώκτρια, αθυρόστομη, απελπισμένη και απροετοίμαστη -ή έτσι τουλάχιστον δείχνει. Αλλά όταν τελικά, ο Thomas, μάλλον απρόθυμα, συμφωνεί να την αφήσει να δοκιμαστεί για το ρόλο, γοητεύεται από τη μεταμόρφωσή της. Δεν είναι μόνο η Vanda μια τέλεια ενσάρκωση του ρόλου (έχοντας ακόμα το όνομα του χαρακτήρα), αλλά επιπλέον τον έχει διερευνήσει εξαντλητικά. Η ομοιότητα αποδεικνύεται να είναι κάτι πέρα από επιφανειακή και η "οντισιόν" της Vanda δημιουργεί μια απροσδόκητη δυναμική: ο Thomas μετακινείται από την έλξη προς την ερωτική εμμονή ...
Στους κεντρικούς ρόλους η Emmanuelle Seigner και ο Mathieu Amalric.
Το σενάριο είναι βασισμένο στο θεατρικό έργο του David Ives που άμεσα αναφέρεται στο κλασικό ερωτικό έργο του Leopold von Sacher-Masoch, Venus in Furs.