(Άσπρο άλογο)
του Albert Lamorisse
crinblan.jpg

Στη νότιο Γαλλία, ένα άσπρο άλογο ηγείται μιας άγριας αγέλης που δεν αφήνει κανέναν άνθρωπο να την πλησιάσει. Το άσπρο άλογο, χωρίς να χάσει ίχνος από την υπερηφάνεια του, επιτρέπει μόνο σ' έναν μικρό ψαρά να το δαμάσει και να ανέβει στη ράχη του. Έτσι ξεκινά μια φιλία ανάμεσα στο αγόρι και το άγριο άλογο. Μαζί αναζητούν την ελευθερία ...
Ο Αλμπέρ Λαμορίς/ Albert Lamorisse γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου του 1922. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το σινεμά ως φωτογράφος και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ. Το 1949 γύρισε το πρώτο του φιλμ μυθοπλασίας "Bim le petit âne" στη Τζέρμπα με τη βοήθεια του Ζακ Πρεβέρ. Το 1953 με το "Άσπρο άλογο" / Crin blanc που έγραψε και σκηνοθέτησε κέρδισε πολλά βραβεία, ανάμεσά τους το Μεγάλο Βραβείο στις Κάννες και το βραβείο Ζαν Βιγκό. Σε αυτήν την ταινία ο Λαμορίς έδειξε πολύ μεγάλη προσοχή στην ποιότητα και τους τόνους του φωτός αλλά και στα κάδρα της.
Ο Bosley Crowther, στους New York Times, σημειώνει: «Θα μπορούσαν να γραφτούν σελίδες μόνο και μόνο για την καταπληκτική φωτογραφία και κινηματογράφηση της ταινίας. Οι εικόνες των αλόγων και των ανθρώπων πραγματικά κόβουν την ανάσα, και η αίσθηση της περιπέτειας και της ελευθερίας που αποπνέει το αγόρι σε συνδυασμό με την αδάμαστη καρδιά και το σθένος του αλόγου, συγκινούν και μαγεύουν σε βαθμό που σπάνια έχουμε ξαναδεί στον κινηματογράφο».

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)