(In Your Hands)
της Annette K. Olesen
forbryde.jpg

Η Anna έχει μόλις αποφοιτήσει από την θεολογική σχολή και είναι παντρεμένη με τον Frank. Προσπαθούν εδώ και χρόνια να αποκτήσουν παιδί αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα: αποδίδουν την ατεκνία τους στο θέλημα του θεού. Η Anna αποφασίζει να αποδεχτεί μια προσωρινή θέση ως εφημέριος στις γυναικείες φυλακές. Εκεί θα συναντήσει τη Kate μια τρόφιμο που φαίνεται ότι κατέχει μια ιδιαίτερη θέση μεταξύ των φυλακισμένων. Μυστηριώδης και εσωστρεφής η Kate προκαλεί το ενδιαφέρον των συγκροτουμένων της: φήμες ότι κατέχει ιδιαίτερες δυνάμεις κυκλοφορούν στο περιβάλλον της φυλακές. Μια από τις κρατούμενες, η Marion η οποία είναι εξαρτημένη από τα ναρκωτικά, ζητά την βοήθεια της και τα αποτελέσματα της επέμβασης της είναι θεαματικά. Το γεγονός αυτό και η προσωπικότητα της Kate προκαλούν αντιπάθειες: η Jossi που ελέγχει την φυλακή και πουλά ναρκωτικά δυσαρεστείται. Η Anna προσπαθεί να προσεγγίσει και να γνωρίσει την Kate, ενώ αυτή είναι μάλλον αδιάφορη για τις προσπάθειες της. Η Kate έλκεται από τον Henrik ένα φύλακα. Εν τω μεταξύ η Anna μένει έγκυος και το γεγονός αυτό την θέτει προ ενός σοβαρού διλήμματος.
Τα δύο κεντρικά πρόσωπα της ταινίας- η νεαρή εφημέριος και η χαρισματική κρατούμενη – δημιουργούν μια αντίθεση με το ψυχρό και γκρίζο περιβάλλον της φυλακής. Σ’ αυτές τις δύο γυναίκες -στη πρώτη πιο έκδηλα από την δεύτερη- μπορούμε να διακρίνουμε μια διάθεση προσφοράς. Ωστόσο στιγματίζονται από ένα τραύμα, μια ανοιχτή πληγή: τα ναρκωτικά, η μοναξιά, η αβάσταχτη ενοχή για το παρελθόν, το πρόβλημα της γονιμότητας. Όλη η δραματική πλοκή περιστρέφεται από το πως αυτά τα πρόσωπα συνδιαλέγονται με το πρόβλημα και πως εντέλει συντρίβονται απ’ αυτό. Το μεταφυσικό στοιχείο- η θρησκευτική πίστη και το θειο χάρισμα- βρίσκεται διαρκώς στο φόντο της ταινίας. Υποβάλλει ένα κλίμα όμως δεν είναι το κυρίως θέμα της ταινίας: εδώ έχουμε μια ιστορία για βασανισμένες ψυχές που ζητούν λύτρωση. Αυτό που καταγράφει η αφήγηση είναι την αδυναμία της ανθρώπινης φύσης μπροστά στο κακό: καμία βούληση ή καμία θρησκεία δεν μπορούν να αποτρέψουν τη εκδήλωση του κακού και αυτό συνιστά την ανθρώπινη τραγωδία.
Η ταινία ακολουθεί τους κανόνες του Δόγματος: είναι η υπ’ αριθμ. 34 της σειράς. Μεταξύ άλλων βραβείων η ταινία κέρδισε στα Φεστιβάλ της Valladolid και του São Paulo το ειδικό βραβείο της επιτροπής, ενώ σ’ αυτό του Bordeaux το βραβείο κοινού.
Δ.Μ.