(Η επανάσταση των γαρυφάλλων)
της Maria de Medeiros
capitaes.jpg

Ένα ντοκιμαντέρ για την πορτογαλική επανάσταση των γαρυφάλλων, απο την Maria de Medeiros, ηθοποιό των ταινιών Henry & June (1990), Pulp Fiction (1994) κ.α.
Η επανάσταση των γαρυφάλλων ήταν ένα στρατιωτικό κίνημα αριστερών αξιωματικών στην Πορτογαλία, που οδήγησε στην κατάλυση της δικτατορίας του Σαλαζάρ και την επαναφορά της Δημοκρατίας, μετά 48 χρόνια
Στην Πορτογαλία, τη νύχτα της 24ης προς την 25η Απριλίου του 1974, το ραδιόφωνο αναμεταδίδει ένα απαγορευμένο τραγούδι, την «Grândola». Θα μπορούσε να είναι μια μικρή επαναστατική πράξη ενός εξεγερμένου δημοσιογράφου. Στην περίπτωση αυτή η πραγματικότητα ξεπερνά κάθε λογική εκτίμηση. Το τραγούδι που ακούγεται αποτελεί το σύνθημα μιας στρατιωτικής κινητοποίησης που οργάνωσε το Κίνημα Ενόπλων Δυνάμεων (ΚΕΔ) και που έμελλε να αλλάξει την όψη και το μέλλον της μικρής αυτής χώρας αλλά και πολλών μεγάλων περιοχών της Αφρικής.
Στις τρεις το πρωί, οι επαναστάτες παρελαύνουν στη Λισσαβόνα. Μέσα σε 24 ώρες και με την ενεργή συμπαράσταση και συμμετοχή του ξεσηκωμένου λαού, η πιο παλιά δικτατορία της Ευρώπης ανατρέπεται μετά από 48 ολόκληρα χρόνια.
Αν και οι πραξικοπηματίες απηύθυναν έκκληση στους κατοίκους της Λισαβόνας να μείνουν στα σπίτια τους, χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους και αναμείχθηκαν με τους στρατιώτες των επαναστατών, βάζοντας γαρύφαλλα στις κάνες των όπλων τους (εξού και η ονομασία της επανάστασης).

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)