(Ρίνα)
της Ruxandra Zenide

Η Ryna είναι 16 χρόνων και βοηθά τον πατέρα της στο συνεργείο αυτοκινήτων. Η Ryna έχει την όψη ενός αγοριού, οποιοδήποτε εκδήλωση της θηλυκότητας της καταστέλλεται από τον πατέρα της. Ένας Γάλλος ανθρωπολόγος, που καταφθάνει για να διεξάγει έρευνες στην περιοχή, διαταράσσει της ισορροπίες στο περιβάλλον της νεαρής κοπέλας. Η Ryna αναπτύσσει μια γεμάτη υπονοούμενα οικειότητα μαζί του και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκληθούν εντάσεις. Ένας νεαρός ταχυδρόμος, ο οποίος είναι ερωτευμένος μαζί της, την αντιμετωπίζει με αισθήματα ζήλιας. Ενώ, ο δήμαρχος της περιοχής, που την ποθεί σεξουαλικά, προσπαθεί να κερδίσει με όχι τόσο καθαρούς τρόπους την σεξουαλική εύνοια της. Όμως η Ryna αποφασίζει να κάνει την επανάσταση της. Εμφανίζεται στο τοπικό πανηγύρι έχοντας αποβάλει κάθε ανδρικό χαρακτηριστικό. Καθώς η νύχτα είναι μακριά, η κατάληξη της κρύβει ένα τραγικό συμβάν για την νεαρή κοπέλα.
Τοποθετώντας την ιστορία μέσα σ’ ένα περιβάλλον φτώχειας και ανέχειας, η σκηνοθέτις υπογραμμίζει με ακόμα πιο έντονο τρόπο τις δυσκολίες της συναισθηματικής (και όχι μόνο) επιβίωσης της ηρωίδας. Η νεαρή κοπέλα νιώθει την πίεση ενός αυταρχικού πατέρα αλλά και τις επιβουλές μιας κλειστής κοινωνίας. Η σκηνοθέτης σκιαγραφεί το πορτραίτο μιας δύσκολη εφηβείας και εστιάζει κυρίως στις μικρές ρήξεις της ηρωίδας. Η σεξουαλική αφύπνιση έχει τη σημασία μιας αληθινής επανάστασης και το τίμημα γι’ αυτή την εξέγερση είναι όπως πάντα ψηλό.
Με σπουδές στη φημισμένη κινηματογραφική σχολή της Πράγας FAMU, η σκηνοθέτης βραβεύτηκε με το Prix de meilleur film του Festival du Cinema au Femin Bordeaux, 2005.
Η Ruxandra Zenide δηλώνει σχετικά με την ταινία: «Η Ryna είναι η ιστορία ενός κοριτσιού στην εφηβεία, που ζει σε μια μικρή πόλη κοντά στον Δούναβη, στα σύνορα. Είναι ένα μέρος, όπου οι πάντες ελπίζουν να κερδίσουν τα πλούτη του υλικού κόσμου, κάτι που βλέπουν να υπάρχει όλο και πιο κοντά χωρίς όμως καμιά πιθανότητα να τα φθάσουν. Το κορίτσι θα πληρώσει ένα βαρύ τίμημα για να εκφράσει την ταυτότητα της αδιαφορώντας για τις πιέσεις γύρω της. Η Ryna είναι όπως μια ψίθυρος σ’ ένα θορυβώδες μέρος. Το δράμα που ζει κάνει υπεύθυνους όσους είναι γύρω της γιατί δεν την άκουσαν».
Ryna (Ρίνα), Ruxandra Zenide, Switzerland/Romania, 2005, 93’
Δ.Μ.