(Lady Zee)
του Georgi Djulgerov

Η Zlatina βρίσκεται στην εφηβεία. Είναι χωρίς οικογένεια και ζει μέσα σ’ ένα ίδρυμα για εγκαταλελειμμένα παιδιά. Η ζωή στο ίδρυμα δεν είναι καλή και η Zlatina γίνεται συχνά αντικείμενο σεξουαλικής κακοποίησης. Μοναδική της διέξοδο είναι η σκοποβολή, καθώς έχει ένα ιδιαίτερο ταλέντο. Ο Lechko είναι ένας νεαρός τσιγγάνος που επίσης ζει στο ίδρυμα. Η συναισθηματική του προσήλωση στη Zlatina μοιάζει να μην έχει ανταπόκριση, καθώς αυτή τον αντιμετώπιζε ως ένα καλό και έμπιστο φίλο. Ο Lechko ακολουθεί από κοντά την Zlatina και παρακολουθεί τη ζωή της. Η ζωή της αλλάζει όταν στο οικοτροφείο εμφανίζεται ο Nayden, ένας πρώην τρόφιμος του ιδρύματος και νυν πρωταθλητής σκοποβολής, που την ερωτεύεται και γίνεται ένας πυγμαλίωνας. Η Zlatina (και μαζί της και ο Lechko) εργάζεται στο σκοπευτήριο του και έρχεται σ’ επαφή με ορισμένες άγριες πλευρές της ζωής. Όμως η ζωή της θα αλλάξει μ’ ένα δραματικό τρόπο και η Zlatina θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη παράνομη μετανάστρια.
Ο σκηνοθέτης επιλέγει αρχικά ένα τόνο παραμυθιού για να αφηγηθεί την ιστορία. Ωστόσο η πραγματικότητα, σκληρή και αδυσώπητη, ρίχνει βαριά τη σκιά της. Η ταινία είναι κυρίως το πορτραίτο μιας νεαρής γυναίκας η οποία αναζητά ένα θερμό συναισθηματικά περιβάλλον. Η πορεία της ζωής της σημαδεύεται από διαρκείς μάχες που δίνει για να επιβιώσει. Ο σκηνοθέτης συνδέει με επιτυχία τα ψυχολογικά στοιχεία, που σχηματίζουν το πορτραίτο αυτής φαινομενικά επιθετικής αλλά συναισθηματικά ανασφαλούς νεαρής γυναίκας, μ’ ένα γενικότερο κοινωνικό περιβάλλον, της οικονομικής ανέχειας και κοινωνικής αστάθειας. Η ταινία διαθέτει ένα ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς φωτίζει την σκοτεινή όψη των μεταναστών στη χώρα.
Ο Georgi Djulgerov είναι από τους σημαντικότερους βούλγαρους σκηνοθέτες βραβευμένος στο παρελθόν με την Αργυρή Άρκτο στο Βερολίνο (1977). Η ταινία του Lady Zee βραβεύτηκε με το βραβείο κοινό στο Νέο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ, καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ του Σαράγιεβου και το βραβείο FIPRESCI στο φεστιβάλ της Βάρνα.
Leidy Zi (Lady Zee), Georgi Djulgerov, Bulgaria, 2005, 96’
Δ.Μ.