(Ο Έρωτας της Βασίλισσας)
του Nikolaj Arcel
enkonge.jpg

Ιστορικό δράμα που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, η ταινία διαδραματίζεται στο χώρο μιας βασιλικής αυλής -αυτής της Δανίας- σε μια κομβική στιγμή, λίγο μετά τη γαλλική επανάσταση, το 18ο αιώνα, όταν οι ανάγκες και τα αιτήματα για αλλαγές στο φεουδαρχικό σύστημα τίθεντο με τρόπο επιτακτικό.
Κεντρικός χαρακτήρας της αφήγησης είναι ο Struensee, ένας νεαρός γερμανικής καταγωγής γιατρός (τον ρόλο υποδύεται ο εξαιρετικός ηθοποιός  Mads Mikkelsen). Χάρις σε μια συγκυρία γεγονότων θα βρεθεί στη θέση του βασιλικού γιατρού. Είναι η περίοδος που στο θρόνο της Δανίας είναι ο βασιλιάς Christian VII. Παντρεμένος  με τη αγγλικής καταγωγής Caroline Mathilde, ο βασιλιάς είναι ψυχικά άρρωστος. Ο  Struensee θα προσφέρει τη φιλία του στον νεαρό βασιλιά και σαν αποτέλεσμα είναι η ανάπτυξη μιας στενής σχέσης εξάρτησης του βασιλιά. Οι νεωτεριστικές και βαθύτατα ανθρωπιστικές ιδέες -προάγγελοι των σοσιαλδημοκρατικών σκανδιναβικών πολιτικών-του νεαρού γιατρού γρήγορα θα αποτελέσουν τη βάση της σχέσης μεταξύ των δυο ανδρών. Ωστόσο σε μια όχι και τόσο απροσδόκητη εξέλιξη των γεγονότων, ο Struensee, θα βρεθεί συναισθηματικά κοντά στη νεαρή βασίλισσα. Όταν ο νεαρός βασιλιάς αρχίζει να εφαρμόζει τις νεωτεριστικές ιδέες του Struensee, τότε οι πολιτικοί του αντίπαλοι θα συσπειρωθούν…
Εν μέρει μια ρομαντική ερωτική ιστορία, μεταξύ του νεαρού γιατρού και της γοητευτικής βασίλισσας, εν μέρει ένα ιστορικό δράμα που διαδραματίζεται μέσα στον περίκλειστο χώρο της βασιλικής αυλής, η ταινία είναι μια πλούσια στις εικόνες και τις δραματουργικές εντάσεις, αλλά συμβατική στη γραφή της, απεικόνιση των παρασκηνίων της εξουσίας. Ότι έχει σημασία στη δραματική πλοκή είναι η ισορροπημένη και ισόποση ανάμειξη στοιχείων της ερωτικής ιστορίας (και του ανάλογου ερωτικού τριγώνου) και των πολιτικών στοιχείων, των σχετικών με τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και τη πάλη και τη διαχείριση της εξουσίας.
Στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2012, στην ταινία απονεμήθηκε το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού στον Mikkel Boe Følsgaard (υποδύεται τον ψυχικά διαταραγμένο βασιλιά) και του καλύτερου σεναρίου στους σεναριογράφους Nikolaj Arcel & Rasmus Heisterberg.
Δ.Μ.