του Michael Winterbottom
withorwi.jpg

Γυρισμένο πριν την ταινία Wonderland του σκηνοθέτη, αυτό το ρομαντικό δράμα με κωμικά στοιχεία, αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού που αντιμετωπίζει κρίση στο γάμο του.
Αυτή είναι η Rosie. Αυτός είναι ο Vincent: πρώην αστυνομικός, που εγκατέλειψε το Σώμα μετά από επιμονή της γυναίκας του. Ζουν στην Ιρλανδία και μετά από 5 χρόνια έγγαμης συμβίωσης έχουν αρχίσει να απομακρύνονται συναισθηματικά. Οι απόπειρές τους για ένα παιδί υπήρξαν μέχρι τώρα ανεπιτυχείς, κάτι που επιτείνει την κρίση στο ζευγάρι. Σ' αυτήν την κατάσταση κρίσης ο τρίτος άνθρωπος δεν θα αργήσει να εμφανισθεί: ο Benoit ένας Γάλλος, φίλος της Rosie. Απογοητευμένος συναισθηματικά αναζητά την κοπέλα με την οποία παλιά αλληλογραφούσε. Παρόλο που ποτέ μέχρι τώρα δεν συναντήθηκαν, τα αισθήματα συμπάθειας του για την Rosie παρέμειναν σταθερά όλα αυτά τα χρόνια. Η φιλοξενία που το ζευγάρι προσφέρει στον Benoit θα επιτείνει τις εντάσεις στις μεταξύ τους σχέσεις. Ο λόγος; Η συμπεριφορά του Benoit απέναντι στην παλιά του φίλη και η τρυφερότητα με την οποία τον κοιτάζει η Rosie προκαλούν αισθήματα αντιπάθειας στον Vincent. Αποκορύφωμα της κρίσης είναι η συνάντηση του Vincent με την πρώην φίλη του την Cathy. Ο γάμος της Rosie και του Vincent φαίνεται ότι πλέον βαδίζει προς το τέλος τους…
Ο Michael Winterbottom δηλώνει: "Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει μια τυπική ταινία των [αμερικάνικων] στούντιο. Το να κάνεις μια ταινία μικρής κλίμακας είναι η πιο ευχάριστη δουλειά στον κόσμο. Αν μπορείς να δουλεύεις  μ' αυτόν τον τρόπο, να έχεις ένα ανάλογο προϋπολογισμό και να μπορείς ταυτόχρονα να βρίσκεις διανομή για την ταινία σου, τότε είναι υπέροχο".
Δ.Μ.

With Or Without You (1999)
Σκηνοθεσία: Michael Winterbottom
Σενάριο: John Forte
Φωτογραφία: Benoit Delhomme
Μοντάζ: Trevor Waite
Σκηνογραφία: Mark Tildesley
Μουσική: Adrian Johnson
Ηθοποιοί: Christopher Eccleston (Vincent Boyd), Dervla Kirwan (Rosie Boyd), Yvan Attal (Benoit), Julie Graham (Cathy), Alun Armstrong (Sammy), Lloyd Hutchinson (Neil), Michael Liebman (Brian), Doon Mackichan (Deidre), Fionnula Flanagan (Irene)
Διάρκεια: 95'
Έγχρωμη