του Elem Klimov
klimov1.jpg

Ένα απομονωμένο χωριό στη Σιβηρία τελεί υπό την απειλή της πλήρους εξαφάνισης: είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού σταθμού και η κατασκευή ενός φράγματος, που απειλούν να εξαφανίσουν από το χάρτη το μικρό χωριό. Οι κάτοικοί του μοιάζουν να έχουν αποδεχτεί την ιδέα και το έχουν εγκαταλείψει, μετακομίζοντας στη μεγάλη πόλη. Όμως, κάποιοι φαίνεται ότι αρνούνται τα τετελεσμένα, επιμένοντας να κατοικούν στο τόπο όπου γεννήθηκαν. Ηλικιωμένοι οι περισσότεροι αντιστέκονται μάταια στην Πρόοδο, αρνούμενοι να διακόψουν βίαια τη σχέση ζωής με τον τόπο.
Σχέδιο της γυναίκας του σκηνοθέτη, Larisa Shepitko (Λαρίσα Σεπίτκο), που ο θάνατος δεν επέτρεψε να υλοποιηθεί, αυτή η ταινία είναι ένα φόρος τιμής στη μνήμη της. Όμως παράλληλα είναι και μια ελεγεία για ένα κόσμο που χάνεται: τα πρόσωπα των θλιμμένων ηλικιωμένων κατοίκων του μικρού χωριού αποτίουν τον ύστατο χαιρετισμό σ' ένα πολιτισμό που χάνεται ανεπιστρεπτί. Μελαγχολία για το επερχόμενο τέλος ενός κόσμου μυστηριακού, για την καταστροφή ενός σύμπαντος παγανιστικού, ο Elem Klimov (Έλεμ Κλίμοφ) σκηνοθετεί με θλίψη τις προετοιμασίες εκκένωσης του χώρου, τις θρηνητικές τελετές για το τέλος ενός τόπου, τη διαδικασία αποχώρησης από την ζωή, την τελετή αποχαιρετισμού στη Φύση. Ο αγροτικός πολιτισμός χάνεται, οι γενέθλιοι τόποι του σβήνουν, οι άνθρωποί του γίνονται σημεία του αστικού τοπίου. Αυτό που έρχεται είναι ο Βιομηχανικός Πολιτισμός…
Δ.Μ.

Γεννημένος το 1933, ο Elem Klimov έχει μια μάλλον μικρή σε έκταση φιλμογραφία κυρίως λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισε λόγω της αντισυμβατικής του στάσης, την περίοδο Μπρέζνιεφ. Πρώτος Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Σκηνοθετών την περίοδο της περεστρόικα, είναι γνωστός για το ντοκιμαντεριστικό ύφος του και τους συχνά γκροτέσκο και αντιπαθητικούς χαρακτήρες των ταινιών του. Η ταινία που τον έκανε ευρύτερα γνωστό ήταν το Come And See, ένα πορτραίτο ενός παιδιού που προσπαθεί επιβιώσει την περίοδο του Β! Παγκοσμίου πολέμου στην Λευκορωσία - από πολλούς θεωρείται ως μια από τις καλύτερες αντιπολεμικές ταινίες. Παντρεμένος με την επίσης γνωστή σκηνοθέτη η Larisa Shepitko, ο Elem Klimov γύρισε την ταινία Farewell μετά τον θάνατο της ως έναn φόρο τιμής στην μνήμη της: η ταινία ήταν ένα από τα σχέδια που η Larisa Shepitko δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Φιλμογραφία: We Welcome you (1964), Adventures of a Dentist (1967), Sport Sport Sport (1971), Agony/Agonia (1975), Farewell / Proshchaniye s Matyoroj (1981), Larisa ( Μικρού Μήκους, 1982), Come And See/Idi I Smotri (1985)

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ/ FAREWELL/ PROSHCHANIYE S MATYOROJ (1981)
Σκ: Elem Klimov (Έλεμ Κλίμοφ)
Σεν: German Klimov (Γκέρμαν Κλίμοφ), Larisa Shepitko (Λαρίσα Σεπίτκο), Rudolf Tyurin (Ρούντολφ Τιούριν), βασισμένο σ' ένα μυθιστόρημα Valentin Rasputin (Βαλεντίν Ρασπούτιν)
Φωτ: Aleksei Rodionov (Αλεξέι Ροντιόνοφ), Yuri Skhirtladze (Γιούρι Σχιρτλάντζε), Sergei Taraskin (Σεργκέι Ταράσκιν)
Μουσ: Alfred Shnitke (Αλφρεντ Σνίτκε)
Παίζουν: Lev Durov (Λεφ Ντούροφ),  Leonid Kryuk (Λέονιντ Κριούκ),  Aleksei Petrenko (Αλεξέι Πετρένκο), Stefaniya Stanyuta (Στεφανία Στανιούτα), Vadim Yakovenko (Βαντίμ Γιακοβένκο)
Διάρκεια: 133/140
Χώρα: Σοβιετική Ένωση/ Ρωσία
Έγχρωμη