του Marco Bellocchio
bellaad1.jpg

Ο Marco Bellocchio μεταφέρει στην οθόνη μια εξαιρετικά ευαίσθητη υπόθεση, που ξεσήκωσε έντονες πολιτικές συζητήσεις στην Ιταλία. Είναι η ιστορία της Eluana Englaro, μιας νεαρής κοπέλας, η οποία μετά από ένα αυτοκινητικό ατύχημα, το 1992, έπεσε σε κώμα. Ο πατέρας της κοπέλας, για περισσότερο από μια δεκαετία, ζητούσε την ευθανασία της κόρης του, το δικαίωμα της σε ένα αξιοπρεπή θάνατο. Η τραγωδία της Eluana, η οποία έφυγε από τη ζωή το 2009, μετατράπηκε σε ένα μείζον εθνικό ζήτημα με το δικαστικό σύστημα να βρίσκεται αντιμέτωπο απέναντι στην πληθωρική παρουσία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το Βατικανό να εναντιώνεται στις μη-κυβερνητικές οργανώσεις και τη κοινή γνώμη να είναι βαθιά διχασμένη.
Η ταινία διαδραματίζεται σε διάφορα μέρη της Ιταλίας, τις τελευταίες έξι ημέρες της ζωής της Eluana Englaro, η ιστορία της οποίας παραμένει διαρκώς στο παρασκήνιο. Ένας γερουσιαστής, μια ακτιβίστρια, μια ηθοποιός, ένας νεαρός γιατρός: ιστορίες προσώπων μιας μυθοπλασίας με διαφορετικές θρησκείες και ιδεολογίες –-που όμως συνδέονται συναισθηματικά με την υπόθεση της Eluana Englaro.
bella.jpg
Ο σκηνοθέτης Marco Bellocchio δηλώνει: «Η ταινία προήλθε από τα ισχυρά συναισθήματα και την έκπληξη που ένιωσα με το θάνατο της Eluana Englaro. Ωστόσο, είχα την αίσθηση ότι αυτή η προσωπική εμπλοκή μου ενδεχομένως να περιοριόριζε τη φαντασία μου. Αισθάνθηκα ότι ήταν απαραίτητο να διευρύνουμε τον ορίζοντα ... Περίμενα δύο χρόνια και σε αυτό το διάστημα άλλες ανεξάρτητες ιστορίες αναπτύχθηκαν, οι οποίες δεν ήταν μακριά από την ιστορία της Eluana. Είχαν «αλιευθεί» από μια μακρινή εποχή: από όλη μου τη ζωή, την παιδική ηλικία, την εφηβεία, την οικογένεια, τη θρησκευτική καθολική εκπαίδευση, τον πολιτικό συμβιβασμό, τις ηθικές αρχές. Προήλθαν από την ανάγκη τού να είναι κάποιος συνεπής με τις ιδέες του, από την άρνηση του να παραιτηθεί όταν έρχεται αντιμέτωπος με τους κινδύνους της ζωής, και ο οποίος διατηρεί, ωστόσο, όλες τις δυνατότητες για ανάκαμψη και αναγέννηση. Χωρίς την Eluana να πεθαίνει δεν θα υπήρχε η Bella Addormentata (Η Ωραία Κοιμωμένη), που ξυπνάει».
O Fabrizio Falco, που στην ταινία υποδύεται το ρόλο του Pipino, βραβεύτηκε με το Premio Marcello Mastroianni (πρωτεμφανιζόμενου ηθοποιού) στο Φεστιβάλ Βενετίας 2012.

(πηγή κατάλογος Φεστιβάλ Βενετίας 2012)