του Ken Loach
angel1.jpg

Τέσσερις νεαροί μικροεγκληματίες καταδικασμένοι σε κοινωφελή εργασία, ένας κοινωνικός λειτουργός και ένα βαρέλι πανάκριβο σκωτσέζικο ουίσκι είναι οι πρωταγωνιστές της ταινίας του Ken Loach. Από τη βία των δρόμων της Γλασκώβης, την ανεργία και την εξαθλίωση των νέων που ζουν στο περιθώριο ως τα ήρεμα αριστοκρατικά υψίπεδα των Highlands η απόσταση φαντάζει τεράστια, όχι όμως και αγεφύρωτη με λίγη τύχη, τόλμη και αποφασιστικότητα.
Η κάμερα στην εξαιρετική εισαγωγική σκηνή εστιάζει στους νεαρούς  παραβάτες, των οποίων τα κάθε άλλο παρά σοβαρά εγκλήματα ανακοινώνονται από μια απρόσωπη δικαστική αρχή. Στο τέλος της διαδικασίας ο μικροκαμωμένος και πιο επικίνδυνος κατηγορούμενος θα αναδειχθεί στον κεντρικό ήρωα της ιστορίας. Η τυχαία συνεύρεση της απίθανης τετράδας  θα τη μετατρέψει στην «dream team» ενός κοινωνικού λειτουργού που τίθεται υπεύθυνος της επίβλεψής τους. Μια πατρική φιγούρα που όχι μόνο θα τους ενώσει, αλλά και θα στηρίξει ιδιαίτερα τον κεντρικό ήρωα δίνοντας του την πολυπόθητη δεύτερη ευκαιρία. Ο τελευταίος, εγκλωβισμένος  σε έναν κύκλο βίας λόγω της καταγωγής του, κοινωνικά αποκλεισμένος εξαιτίας του παρελθόντος του αλλά και αποφασισμένος να αλλάξει ριζικά τη ζωή του μπροστά στην προοπτική της πατρότητας, αποδεικνύεται και ο πιο ταλαντούχος της παρέας. 
angels2.jpg
Η αφήγηση εκτυλίσσεται γραμμικά σε δύο διαφορετικούς χώρους. Ο πρώτος, πιο οικείος στην κινηματογραφία του Loach, απεικονίζει τα αδιέξοδα μιας μερίδας νεαρών που φυτοζωούν στο περιθώριο της κοινωνίας, ενοχλώντας συνεχώς τις αρχές. Με ένα ευφυέστατο σεναριακό γύρισμα, οι ίδιοι νέοι μπαίνουν στο δεύτερο χώρο, σ' έναν ξένο γι' αυτούς τόπο, τον ελιτίστικο κόσμο των αποστακτηρίων και της γευσιγνωσίας του ουίσκι, για να τον κατακτήσουν με το δόλο και την ευρηματικότητά τους. Το συγκεκριμένο περιβάλλον - στο οποίο ο σκηνοθέτης μας ξεναγεί με την ακρίβεια σχεδόν ενός ντοκιμαντέρ-  εξελίσσεται και στον κύριο χώρο δράσης της ταινίας. Οι νεαροί απόκληροι θα εισβάλουν διακριτικά  σε αυτό, διεκδικώντας το μερτικό τους σε ένα θεϊκό δώρο, προορισμένο για τις τάξεις των προνομιούχων.
To The Angels' Share/ Το Μερίδιο των Αγγέλων συνδυάζει το κοινωνικό ρεαλιστικό υπόβαθρο των ταινιών του Loach με την κωμωδία και το σασπένς μιας καλοπροαίρετης κινηματογραφικής ληστείας. Όσο κι αν η ιστορία έχει κάτι που δεν γίνεται εύκολα πιστευτό, δεν παύει ούτε στιγμή να υπενθυμίζει τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν σταθερά τον Άγγλο δημιουργό. Η ανεργία, η νεανική εγκληματικότητα, οι δυσκολίες επανόρθωσης και ένταξης υποβόσκουν συνεχώς στην ταινία. Μόνο που αυτή τη φορά ο σκηνοθέτης θέλει να αποκαταστήσει την τιμή και την αξιοπρέπεια μιας γενιάς απαξιωμένης με έναν τρόπο πιο ανάλαφρο και διασκεδαστικό. Τονίζοντας πώς κι αυτή ακόμα μπορεί να προχωρήσει, αν κάποιος της δείξει την ανάλογη εμπιστοσύνη.  Επιλέγοντας ερασιτέχνες στο ρόλο των νεαρών ηθοποιών και με τον πρωταγωνιστή του να έχει διατρέξει στην πραγματικότητα ανάλογο βίο δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την ειλικρίνεια των προθέσεων του. Με χιούμορ, αυθεντικότητα αλλά και συμπάθεια προς τους κατά γενική ομολογία χαμένους, ο Loach, πιστός στη ρεαλιστική του αντίληψη για τον κινηματογράφο, αποδεικνύεται πιο αισιόδοξος από ποτέ.
 
της Καλλιόπης Πουτούρογλου
[ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.]