του Nic Balthazar
benx.jpg

Ο αυτιστικός Μπεν -στον ρόλο ο Greg Timmermans- είναι διαφορετικός. Το διακρίνει κανείς στον τρόπο που σηκώνεται το πρωί, πλένεται, ντύνεται, παίρνει το πρωινό του, στον τρόπο που τηρεί τις συνήθειές του και τις επαναλαμβάνει με «ευλάβεια» καθημερινά. Ακόμα στο πώς απευθύνεται στη μητέρα του και τον μικρό του αδερφό. Όταν περπατά στους δρόμους ακούει δυνατή τέκνο μουσική και είναι ανασφαλής και νευρικός…
Ολόκληρη η ζωή του είναι ένα δικό του κλειστό σύμπαν. Παίζει με πάθος στο διαδίκτυο ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, το Archlord, ένα role playing video game, προσπαθώντας να εκπαιδευτεί για τον πραγματικό κόσμο. Η ζωή στη σχολή του είναι μια καθημερινή κόλαση. Οι συμμαθητές του φέρονται σκληρά, πράγμα που τον οδηγεί στο να καταστρώσει ένα σχέδιο για να εκδικηθεί. Ξαφνικά όμως εμφανίζεται στη ζωή του η συμπαίκτριά του στο Archlord, Σκαρλάιτ -στον ρόλο η Laura Verlinden-, με την οποία είναι κρυφά ερωτευμένος, κάτι που δεν είχε υπολογίσει στα σχέδιά του…
Μια ταινία πορτραίτο ενός χαρακτήρα που ζει μια διαφορετική ζωή, μια ταινία για το τι σημαίνει να είσαι διαφορετικός. Ο σκηνοθέτης εστιάζει στο κλειστό παράλληλο σύμπαν που ζει ο ήρωας, στην καθημερινότητα του, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, τη ψυχολογία του.
Ο Denis Seguin, σε μια κριτική του στο SCREEN INTERNATIONAL, σημειώνει για την ταινία: "Στο Ben X - η εκδίκηση, συγχωνεύεται με τόλμη η εικονική πραγματικότητα με το δράμα για να δημιουργήσουν κάτι πρωτόγνωρο που ίσως αποτελέσει μια νέα "γραμματική" στον κινηματογράφο".
Η ταινία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ με τα Grand Prix Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Επιτροπής, Βραβείο Κοινού και ήταν υποψήφια για το Oscar Ξενόγλωσσης ταινίας (2008).

(πηγή δ.τ.)