του Cristian Nemescu
califor.jpg

Ακολουθώντας τους τρόπους μιας ηθογραφίας, ο αδικοχαμένος σκηνοθέτης κάνει μια κωμωδία σχετική με τις δυσαρμονίες που δημιουργούνται απο τη συνάντηση διαφορετικών πολιτισμών.
Ένα στρατιωτικό φορτίο που σιδηροδρομικά διασχίζει την Ρουμανία κατευθυνόμενο στο Κόσοβο, την περίοδο των πολεμικών συγκρούσεων. Μια διμοιρία αμερικανών στρατιωτικών που συνοδεύει το φορτίο. Ένας ιδιόμορφος σταθμάρχης τραίνου, που διακόπτει την πορεία του και νεαρή κόρη του. Μια κοινότητα αναστατωμένη από τους απρόοπτους επισκέπτες και ο δήμαρχός της.
Η αφήγηση οργανώνεται γύρω από τις πολλαπλές και παράλληλες αφηγηματικές, που όλες εκκινούν από το χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού με το εκεί καθηλωμένο τραίνο. Μέσα από αυτές τις αφηγηματικές γραμμές σχεδιάζεται από τη σκηνοθεσία μια κωμική πινακοθήκη χαρακτήρων: τα πρόσωπα προσεγγίζονται με γλυκύτητα και συμπάθεια, οι αντιφάσεις τους σχεδιάζονται μ’ ένα τρόπο χιουμοριστικό.
Ό,τι πυροδοτεί την αφήγηση και προωθεί τη δράση είναι η παρουσία των Αμερικάνων μέσα στο βαλκανικό χάος. Καθώς ο αφηγηματικός χρόνος κυλά, οι ρυθμοί και οι εντάσεις ανεβαίνουν, και οδηγούν στην κορύφωση και τη λύση. Οι περιπλοκές μιας βαλκανικής πολιτικής, η περιρρέουσα διαφθορά, η ραθυμία, τα ήθη και οι ιδιαίτεροι τοπικοί ρυθμοί ζωής βρίσκονται στον πυρήνα της δραματικής πλοκής. Είναι η συνάντηση του βαλκανικού χάους με την αμερικάνικη παρουσία που παράγει τα κωμικά στοιχεία της ταινίας. Είναι η γεμάτη κωμικές δυσαρμονίες συνάντηση δυο διαφορετικών τρόπων ζωής που εντέλει καταγράφεται στην ταινία.

Δ.Μ.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο το 1999, ο σταθμάρχης του τοπικού σιδηροδρομικού σταθμού σ’ ένα μικρό ρουμάνικο χωριό που τυχαίνει να είναι και ο τοπικός γκάνκστερ, σταματά ένα τρένο του ΝΑΤΟ που μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό. Η μεταφορά, που επιβλέπεται από αμερικανούς στρατιώτες, γίνεται σε ρουμανικό έδαφος χωρίς επίσημα έγγραφα και βασίζεται σε μια προφορική έγκριση της ρουμάνικης κυβέρνησης. Η άφιξή τους μετατρέπει το χωριό στο χωριό των χιλίων ευκαιριών.
Ο Δημήτρης Κερκινός  -επιμελήτης του προγράμματος Ματιές στα Βαλκάνια στο 48ο Φεστιβάλ Θεσσαλνίκης- σημειώνει για την ταινία: "Στο California Dreamin’,  η συνάντηση της ταλαιπωρημένης –από χρόνια στέρηση, διαφθορά και γραφειοκρατική δυσλειτουργία– Ρουμανίας με τις αλαζονικές και φιλοπόλεμες ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο το 1999, χαρακτηρίζεται από τις πολιτισμικές παρεξηγήσεις και το τραύμα της μη εμφάνισης των Αμερικανών όταν αναμένονταν ως απελευθερωτές στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου".
Ο Cristian Nemescu/ Κριστιάν Νεμέσκου γεννήθηκε το 1979.Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Κινηματογράφου της Ρουμανίας το 2003.Οι πρώτες του μικρού μήκους ταινίες (Mihai & Cristina και C Block Story) προβλήθηκαν σε περισσότερα από 50 διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ και απέσπασαν αρκετά βραβεία. Η ταινία C Block Story η οποία προβλήθηκε στο 44ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης– ήταν υποψήφια για το βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου. Ο Κριστιάν Νεμέσκου σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα τον Αύγουστο του 2006.

(πηγή δελτίο τύπου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)