του André Téchiné
voleurs.jpg

Μπλεγμένη στο σκοτεινό κόσμο του υποκόσμου -απόρροια της σχέσης της μ’ ένα ιδιοκτήτη μπαρ-, μια νεαρή κοπέλα βρίσκεται ξαφνικά μετέωρη. Μετά τη δολοφονία του, αναζητά τη συναισθηματική ασφάλεια στον αδελφό του, έναν αστυνομικό, και την καθηγήτρια της.
Εκδοχή ενός κινηματογραφικού είδους -γαλλικό αστυνομικό- με μεγάλη επιρροή στην κινηματογραφική ιστορία του σινεμά, η ταινία Οι κλέφτες/ Les Voleurs του Αντρέ Τεσινέ/ André Téchiné, επικυρώνει την παρουσία μιας λαμπερής σταρ του ευρωπαϊκού σινεμά, της Κατρίν Ντενέβ/ Catherine Deneuve. Τα λεσβιακά υπονοούμενα που περιέχονται στο σενάριο και αφορούν τη σχέση της ηρωίδας με την καθηγήτρια της (στο ρόλο η Κατρίν Ντενέβ), συγκέντρωσαν την προσοχή του τύπου -αφού η κυκλοφορία της ταινίας συνέπεσε με μια δικαστική διαμάχη της Ντενέβ μ’ ένα συνονόματο της λεσβιακό αμερικάνικο περιοδικό.
Πέρα όμως από τα προηγούμενα η ταινία χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερη ποιότητα, τόσο στην σκηνοθεσία, όσο και στο σενάριο. Επικεντρώνοντας την προσοχή της, στα πρόσωπα του μύθου, η σκηνοθεσία αναδεικνύει περισσότερο το ψυχολογικό και δραματικό βάθος του μύθου, παρά την επιφάνεια της αφήγησης.
Πρωταγωνιστούν εκτός της Κατρίν Ντενέβ, οι Ντανιέλ Οτέιγ/ Daniel Auteuil, Λώρενς Κοτέ/ Laurence Côte, Φάμπιεν Μπέιμπ/ Fabienne Babe.
Σενάριο των André Téchiné, Gilles Taurand, Michel Alexandre, Pascal Bonitzer.

Δ.Μ.