(Κάντο όπως ο Μπέκαμ)
της Gurinder Chadha
becham3.jpg
Η ταινία Bend It Like Beckham /Κάντο όπως ο Μπέκαμ ανήκει σε μια τάση του βρετανικού σινεμά, η οποία προσεγγίζει τις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες με μια διάθεση αισιοδοξίας και ελπίδας. Ταινίες όπως οι Αντρες με τα όλα τους και Μπίλι Ελιοτ: Γεννημένος χορευτής διατηρούν μια θαυμαστή ισορροπία ανάμεσα στο συναίσθημα, τα κωμικά στοιχεία και ένα τραχύ και πολλές φορές δύσβατο κοινωνικό περιβάλλον.
Η ταινία της ινδικής καταγωγής Gurinder Chadha είναι μια κωμωδία που επικεντρώνεται σε κοινωνικά θέματα, θεσμούς, παραδόσεις και προκαταλήψεις, που χαρακτηρίζουν την Μεγάλη Βρετανία και τις εθνικές κοινότητες που ζουν σ' αυτήν. Πίσω όμως από την ευθυμία και τους κωμικούς τόνους αναγνωρίζουμε τόσο την ουσία πραγμάτων όσο και την ευθύτητα της προσέγγισης. Όπως σημειώνει το περιοδικό Variety: "η Gurinder Chadha δημιουργεί ένα ψηφιδωτό από στερεότυπα, σε μια ταινία πάνω στις κοινωνικές συμπεριφορές".
becham1.jpgΚεντρικό πρόσωπο της αφήγησης είναι η Jess είναι η μικρότερη κόρη μιας τυπικής αγγλο-ινδικής οικογένειας. Στα πρώτα βήματα της ενηλικίωσης η ηρωίδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις επιλογές που έχει κάνει πριν απ' αυτήν και γι' αυτήν, το οικογενειακό της περιβάλλον: οι γονείς της τρέφουν ελπίδες για σπουδές, γάμο με ένα καλό παλικάρι και δείπνα με παραδοσιακά καυτερά πιάτα ινδικής κουζίνας. Εκείνη, όμως, έχει άλλα όνειρα για τον εαυτό της: θέλει να μεγαλουργήσει στην ομάδα ποδοσφαίρου του σχολείου της και έχει ως απόλυτο ίνδαλμά της τον διάσημο ποδοσφαιριστή David Beckham. To πάθος της κόρης τους, όπως είναι φυσικό, προκαλεί ρίγη ανησυχίας στους γονείς της, οι οποίοι δεν συμφωνούν με το εξαιρετικά ριζοσπαστικό, για τα δεδομένα και την κουλτούρα τους, χόμπι της. Οι απόπειρές τους να την αποτρέψουν οδηγούν σε μια σειρά από ξεκαρδιστικές παρεξηγήσεις, μπλεξίματα και τρίπλες μέχρι το… αναπόφευκτο κωμικό γκολ του φινάλε.
Τα κωμικά στοιχεία της ταινίας παράγονται τόσο από μια κλασική αντιστροφή ρόλων -γυναίκες που παίζουν ένα τυπικά ανδρικό σπορ- όσο και από τις αναστατώσεις που δημιουργεί αυτή η επιλογή σ' ένα συντηρητικό περιβάλλον. Παράλληλα υπάρχει ένας δεύτερος κωμικός άξονας: αυτός είναι η εθνικότητα -η ινδική- και οι συγκρούσεις που προκαλούνται όταν μια παραδοσιακή κουλτούρα, όπως είναι η ινδική προσπαθεί να επιβιώσει σε μια σύγχρονη κοινωνία. Αυτό είναι ένα θέμα που η σκηνοθέτις στο παρελθόν το είχε διερευνήσει στην ταινία της Bhaji on the Beach. Επιπλέον στον πυρήνα της δραματικής πλοκής υπάρχει και το θέμα της ενηλικίωσης και της αναζήτησης ενός δρόμου στην ζωή: ο αγώνας της ηρωίδας -αλλά και της φίλης της- για ανεξαρτησία και αυτονομία, η αναζήτηση μιας δικής της ταυτότητας -διαφορετικής απ' αυτήν που θέλει να επιβάλλει η οικογένεια - σφραγίζει τις εικόνες της ταινίας.
becham2.jpgΣχετικά με το θέμα της ταινίας η σκηνοθέτις Gurinder Chadha επισημαίνει : "Η ταινία ασχολείται με το τι σημαίνει να είσαι 18, να είσαι κοπέλα και να σου λένε τι θα κάνεις, κάτι που είναι σε αντίθεση με αυτό που εσύ θέλεις να κάνεις". Η ιδέα της ταινίας γεννήθηκε όταν η σκηνοθέτις είδε πως αντέδρασαν οι φίλαθλοι μετά από μια αποτυχία της Εθνικής Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1996: "Βγήκα από την παμπ και είδα μεγάλους άνδρες να κάθονται στο πεζοδρόμιο και να κλαινε. Σκέφθηκα, Θεέ μου δεν θα ήταν καταπληκτικό να έπαιρνα αυτόν τον τεράστιο, ανδρικό, γεμάτο τεστοστερόνη κόσμο.. να του καρφώσω στην καρδιά του μια μικρή Ινδή κοπέλα".
Η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Λοκάρνο όπου βραβεύτηκε με το Βραβείο Κοινού, στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου αλλά και στο Επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ του Τορόντο 2002, όπου και εκεί κέρδισε το Βραβείο Κοινού.
Η σκηνοθέτις Gurinder Chadha γεννήθηκε στην Κένυα αλλά μεγάλωσε στο Λονδίνο, όπου μετακόμισε η οικογένειά της. Ξεκίνησε την καριέρα της στο BBC, για το οποίο γύρισε πολλά τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ. Το 1990 ίδρυσε δική της εταιρεία παραγωγής με το όνομα Umbi Films. Το Bend It Like Beckham /Κάντο όπως ο Μπέκαμ είναι η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας της σκηνοθέτιδας.