του Chris Columbus
potter1.jpg
Είμαι ενθουσιασμένη με την ταινία, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει τα αγαπημένα μου βιβλία.
Πιστεύω πως η εικόνα που έχουν οι περισσότεροι αναγνώστες προέρχεται από τα διαφορετικά εξώφυλλα που έχουν βγει στις ποικίλες εκδόσεις σε όλον τον κόσμο, και αυτό δεν αλλάζει εύκολα.
Θα πρέπει μάλλον να περιμένουμε την αντίδραση του κοινού όταν θα δουν τον 11χρονο Ντάνιελ στον ρόλο του Χάρι Πότερ.
Τζόαν Ρόουλινγκ

Η ταινία Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος (Harry Potter and the Philosopher's Stone) βασίζεται στο πρώτο βιβλίο από την σειρά Χάρι Πότερ. Το θέμα των βιβλίων της συγγραφέως Τζοάν Κ. Ρόουλινγκ/ Joanne "Jo" Rowling, είναι τα κατορθώματα ενός ορφανού αγοριού που μαθαίνει στα ενδέκατα γενέθλιά του ότι είναι ο γιος δυο ισχυρών μάγων και διαθέτει μοναδικές μαγικές δυνάμεις. Η σειρά αυτή των βιβλίων γνώρισε μια αναπάντεχη επιτυχία προκαλώντας το ενδιαφέρον όχι μόνο των μικρών αναγνωστών αλλά κια των ενηλίκων.
potter2.jpgΟ Παντελής Μπουκάλας σημειώνει σχετικά με την γοητεία που ασκεί ο μύθος σε μικρούς και μεγάλους: " Η Ρόουλινγκ έχει πλέξει με κέφι μια όμορφη ιστορία, έχει προσέξει την αναλογία των συστατικών (το δροσερό χιούμορ ταιριάζει άψογα με το σασπένς και, κυρίως, δεν επιτρέπει να εγκλωβιστεί η αφήγηση στη λογική του θρίλερ, η οποία έχει κυριέψει πια ακόμη και τις περισσότερες από τις ταινίες που προορίζονται για παιδιά), και δεν εμπιστεύεται τους χαρακτήρες της έτσι όπως τους πρωτοσυνέλαβε, δεν τους ακινητοποιεί παρά καθοδηγεί ευφάνταντα την ωρίμανσή τους και ενίοτε τους ανατρέπει.
(...) Στα παραμύθια, βεβαίως, γύρω από τα παιδιά-ήρωες κυκλοφορούν αναρίθμητοι μάγοι, ξωτικά, νεράιδες, δράκοι, τελώνια και άλλα αγαθά ή ταραχοποιά στοιχεία, αλλά τα ίδια τα παιδιά δεν έχουν και τόσο συχνά την τύχη να διαθέτουν μαγικές ικανότητες, να δίνουν δηλαδή σάρκα και οστά και στην πιο παράτολμη επιθυμία τους. Η Ρόουλινγκ παρακάμπτει αυτό το καθεστώς και προσφέρει στα παιδιά (στα παιδιά του Λονδίνου, άρα και κάθε μεγαλούπολης) το μαγικό ραβδί, το σκουπόξυλο και το μανδύα που σε κάνει αόρατο, διευκολύνοντας έτσι το παιχνίδι της ταύτισης για τους μικρούς θαυμαστές του Πότερ".(Καθημερινή, 26/9/2000)
Ενώ ο Ευγένιος Τριβιζάς προσπαθώντας να εξηγήσει την απήχηση που έχει η μυθολογία της σειράς αναφέρει: "τα παιδιά διψάνε για κάτι διαφορετικό και βρίσκουν τελικά δικαίωση, ζεστασιά, ουσιαστική επαφή και αναγνώριση έξω από τον οικογενειακό τους κύκλο και πιο συγκεκριμένα σε άτομα με τα οποία έρχονται σε επαφή στο σχολικό τους περιβάλλον.
Σε μια εποχή που η έννοια της οικογένειας αναπροσδιορίζεται, η συνοχή της ελαττώνεται και ο ποιοτικός χρόνος προσωπικής επαφής και επικοινωνίας τον οποίο είναι σε θέση να αφιερώνουν οι γονείς στα παιδιά τους, λόγω των επαγγελματικών και οικονομικών τους ενασχολήσεων, όλο και περιορίζεται, ενώ το κενό καλύπτεται με παροχές καταναλωτικών αγαθών και άλλα υποκατάστατα στοργής, τα παιδιά αναγνώστες συμπάσχουν με τους ήρωες της Rowling ή του Roald Dahl και ταυτίζονται μαζί τους". (Τα Νέα, 24/11/2001)
potter3.jpgΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο Χάρι Πότερ σε ηλικία ενός έτους χάνει τους γονείς του σε ένα ατύχημα και αναγκάζεται να μείνει με τους θείους του και τον κακομαθημένο εξάδελφό του Ντάντλι. Η ζωή μαζί τους είναι ανυπόφορη. Ενώ ο εξάδελφός του έχει ό,τι ζητήσει, εκείνος είναι αναγκασμένος να κοιμάται στην αποθήκη κάτω από τη σκάλα, δεν έχει πάρει ποτέ του ένα δώρο και δεν έχει γιορτάσει ούτε μία φορά τα γενέθλιά του. Ο Χάρι δεν γνωρίζει πράγματα για το τραγικό συμβάν με τους γονείς του και δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι αυτό το σημάδι σε σχήμα κεραυνού που έχει στο μέτωπό του. Όμως η μοίρα επιφυλάσσει στον Χάρι μια ζωή διαφορετική. Στα ενδέκατα γενέθλιά του μαθαίνει ότι οι γονείς του ήταν σημαντικοί μάγοι, όταν λαμβάνει μια επιστολή σύμφωνα με την οποία έχει επιλεχθεί να φοιτήσει στο Χόγκουαρτς, διάσημο σχολείο για μάγους και ξόρκια. Στο Χόγκουαρτς ανακαλύπτει ότι ανήκει σε έναν άλλο κόσμο, τον κόσμο των μάγων και της φαντασίας. Ο μικρός Χάρι Πότερ κάνει δυο καινούριους φίλους, τον Ρον Ουέσλι και την Ερμιόνη Γκρέϊντζερ, και ζει ασυνήθιστες περιπέτειες με δράκους και ξωτικά. Καθώς περνάει ο καιρός αποκομμίζει ξεχωριστές εμπειρίες και μαθαίνει την ιστορία των γονιών του, ενώ πλησιάζει η στιγμή που θα έρθει αντιμέτωπος με τις Δυνάμεις του Κακού.....