(Αντίο Βασίλισσα)
του Benoît Jacquot
lesadie2.jpg

Ιούλιος 1789. Λίγο πριν τη Γαλλική Επανάσταση, και ενώ επικρατεί αναταραχή στο Παρίσι, οι Βερσαλλίες ζουν σε άλλους ρυθμούς λες και είναι απομονωμένες από τον υπόλοιπο κόσμο. Όταν τα νέα για την άλωση της Βαστίλης φτάνουν στην αυτοκρατορική αυλή, αριστοκράτες και υπηρέτες εγκαταλείπουν το παλάτι, αφήνοντας πίσω τη βασιλική οικογένεια. Αλλά η Σιντονί, μια νεαρή αναγνώστρια της Βασίλισσας, αρνείται να φύγει. Νοιώθει ασφάλεια ως προστατευόμενη της Βασίλισσας της Γαλλίας. Δε γνωρίζει ακόμα ότι αυτές είναι οι τελευταίες τρεις ημέρες που περνάει στο πλευρό της.
O Benoît Jacquot δηλώνει για την ταινία: "Διάβασα το "Farewell, My Queen", όταν κυκλοφόρησε και αμέσως σκέφτηκα ότι θα γινόταν μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία. Το ίδιο είπα και στην Τσάνταλ Τόμας όταν τη γνώρισα. Περάσανε αρκετά χρόνια μέχρι να γίνει συζήτηση επί της ουσίας με παραγωγό, έτσι ώστε η ιδέα αυτή να γίνει μια επιθυμία που εκπληρώνεται.
Ο τρόπος που είναι γραμμένος το βιβλίο, μας επιτρέπουν να φανταζόμαστε πρωτότυπες και σπάνιες οπτικές. Η συγκέντρωση του χώρου και του χρόνου, αυτές οι μέρες και οι νύχτες που οι Βερσαλλίες θρυμματιζόταν βάναυσα σαν ναυάγιο. 
Η αυστηρή προκατάληψη απέναντι στη νεαρή γυναίκα και της πίστης της στη Βασίλισσα καθώς ο κίνδυνος πλησιάζει. Η βασίλισσα καθορίζει τη ζωή της αναγνώστριας λειτουργικά και συναισθηματικά, σαν μαγνητικός πόλος που είτε ελκύει είτε απωθεί. 
Αντί για απλή ανασύσταση ή μια φανταστική, αφήσαμε τα μέσα που προσφέρει το βιβλίο να οδηγήσουν στη δημιουργία του χαμένου και πανικόβλητου κόσμου της Σιντονί, μετακινώντας την πιο κοντά ή πιο μακρυά από το κέντρο της, τη Βασίλισσα. "

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)

 lesadie1.jpg