(Παγίδα)
του Srdan Golubovic
klopka1.jpg

Βελιγράδι, μετά-Μιλόσεβιτς εποχή: μια πρωτεύουσα που παλεύει να βρει την ψυχή της σε μια χώρα όπου το ταραγμένο πρόσφατο παρελθόν άφησε πολλούς σε ηθική και υπαρξιακή ερήμωση. Βρισκόμαστε στο σπίτι του Μλάντεν, της γυναίκας του Μαρίγια και του γιου τους Νεμάνια. Όταν ο Νεμάνια παρουσιάζει μια σοβαρή καρδιακή ασθένεια, οι γιατροί επιμένουν να εγχειριστεί στο εξωτερικό. Πού θα βρεθούν όμως τα 26.000 ευρώ; Τη στιγμή που οι γονείς είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν κάθε ελπίδα, ένας άντρας έρχεται σε επαφή με τον Μλάντεν και προσφέρεται να πληρώσει ολόκληρο το ποσό. Σε αντάλλαγμα, ο Μλάντεν πρέπει να δολοφονήσει τον επαγγελματικό ανταγωνιστή του άντρα. Η πρόταση προκαλεί αποστροφή στον Μλάντεν, όταν όμως ξαφνικά η κατάσταση του γιου του επιδεινώνεται, αρχίζει να τη σκέφτεται σοβαρά. Αν δεχτεί, θα σώσει τη ζωή του παιδιού του αλλά θα χάσει την ψυχή του. Αν αρνηθεί, θα θρηνεί ως ενάρετος άντρας μέχρι το τέλος της ζωής του. Η παγίδα έχει στηθεί…
Ο Δημήτρης Κερκινός σημειώνει για την ταινία: "Ένα σύγχρονο φιλμ νουάρ, που μας μεταφέρει με ωμό ρεαλισμό την κατάρρευση των ηθικών αξιών και την οικονομική παρακμή της τωρινής σερβικής κοινωνίας, μέσα από το ηθικό δίλημμα ενός ανήμπορου οικογενειάρχη που αναγκάζεται να πάρει μια απόφαση ζωής ή θανάτου για το παιδί του".
Ο Srdan Golubovic γεννήθηκε στο Βελιγράδι το 1972. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο Δραματικής Τέχνης σκηνοθέτησε αρκετές μικρού μήκους ταινίες που κέρδισαν πολλά διεθνή και εθνικά βραβεία. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, Apsolutnih sto προβλήθηκε σε πολλά φεστιβάλ και κέρδισε 10 διεθνή και 19 εθνικά βραβεία. Μεταξύ άλλων, πήρε το Βραβείο Κοινού Καλύτερης Ξένης Ταινίας και Α΄ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η Παγίδα έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Βερολίνου 2007.

(Πηγή δελτίο τύπου Φεστιβάλ Κινηματογράφου)