(Η άπιστη γυναίκα)
του Claude Chabrol
lafemme.jpg
Ο Τσαρλς Ντεσβαλέ έχει σοβαρούς λόγους να πιστεύει πως η γυναίκα του τον απατά. Προσλαμβάνει έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ για να επιβεβαιώσει τις υποψίες του και πραγματικά μαθαίνει την ταυτότητα του εραστή της. Επισκέπτεται λοιπόν τον συγγραφέα Βικτόρ Πεγκαλά και συστήνεται ως σύζυγος … Απόλυτα ψύχραιμος ξεκινά συζήτηση ώσπου ξαφνικά σκοτώνει τον εραστή εν ψυχρώ. Η αστυνομία εντοπίζει την ερωμένη κι εκείνη τυχαία καταλαβαίνει τι έχει συμβεί…
Η ταινία γυρίστηκε το 1968. Τους κεντρικούς ρόλους υποδύονται οι Stéphane Audran, Michel Bouquet, Maurice Ronet.
Ο Βασίλης Ραφαηλίδης σημειώνει σχετικά με την ταινία: «Ο χώρος είναι άψογα στιλβωμένος, ισορροπημένος, αρμονικός. Ο ιδιοφυής σαρκαστής είναι έτοιμος ν’ αρχίσει το μεθοδικό ξεπουπούλιασμα του καθωσπρεπισμού. Με κλιμακωμένες στην έντασή τους και σοφά υπολογισμένες, απανωτές «επιθέσεις» φτάνει σε πλήρη αποδιοργάνωση της αρχικής ισορροπίας χωρίς ωστόσο να σπάσει την κρούστα της ευπρέπειας που εξακολουθεί να περιβάλει τους ήρωες του μέχρι το τελευταίο πλάνο.
(…) Κυνικός, ψυχρός κι ευφυής (όπως πάντα) ο Σαμπρόλ ευφραίνεται παίζοντας κρυφτούλι στους μαιάνδρους της συμβατικής αστικής ηθικής την οποία ανάγει σε πρόβλημα τυπικής λογικής. Ο αυστηρά κλειστός και αυτοδιαβρωμένος απ’ την έλλειψη οξυγόνου αστικός χώρος προκαλεί ρίγος έτσι που ’ναι κοιταγμένος απ’ έναν θαυμαστή του Χίτσκοκ που βάζει τη συσπάνς του τελευταίου στην υπηρεσία της μελέτης του παραλογισμού του «ηθικού βίου των ανθρώπων».
Ένα ριμέικ της με τον τίτλο Unfaithful έγινε 2002 από τον Adrian Lyne με τους Richard Gere, Diane Lane, Olivier Martinez.