της Andrea Arnold
(οι δηλώσεις των συντελεστών)
fishtan1.jpg
Andrea Arnold (σκηνοθέτις)
Όλες μου οι ταινίες ξεκινούν από μια εικόνα. Συνήθως είναι μια αρκετή ισχυρή εικόνα και μοιάζει να έρχεται από το πουθενά. Δεν καταλαβαίνω την εικόνα εξ’ αρχής ούτε τη σημασία της. Ωστόσο θέλω να μάθω περισσότερα γι’ αυτήν και έτσι αρχίζω να την εξερευνώ, προσπαθώντας να την κατανοήσω και να καταλάβω τι σημαίνει. Έτσι πάντα ξεκινώ να γράφω το σενάριο.
Δεν θα πω (ποια ήταν αυτή η εικόνα που μου έδωσε το έναυσμα για την ταινία) γιατί νομίζω ότι αυτό θα αποκάλυπτε την ταινία. Είχα αυτήν την εικόνα της ηρωίδας της Katie να κάνει κάτι και αναρωτιόμουν: τι κάνει, γιατί το κάνει και έτσι αμέσως, μετά με αφετηρία αυτήν την εικόνα, ξεκίνησα να γράφω το σενάριο. Νομίζω ότι αυτή είναι μια από τις πιο δυνατές εικόνες της ταινίας.
fishtan2.jpgΉθελα η ηθοποιός που θα υποδυθεί την Μια να ’ναι αληθινή, πραγματική. Ήθελα κάποια ηθοποιό που να μην χρειάζεται να υποδυθεί τον ρόλο, αλλά να ’ναι ο εαυτός της.
Νομίζω ότι η επιλογή του τίτλου είναι απολύτως σωστή. Οι άνθρωποι πάντα θέλουν να ξέρουν από πολύ νωρίς -ακόμα και πριν γυριστεί η ταινία- ποιος είναι τίτλος της. Εγώ έχω ανάγκη να δω πρώτα την ταινία και μετά να σκεφθώ τον τίτλο της. Έτσι κατα κάποιο τρόπο αντιστέκομαι όσο μπορώ στις σχετικές περί τον τίτλο συζητήσεις. Δεν είμαι σίγουρη αλλά υπάρχει αρκετή ζωή σε ένα ενεδρείο (Fish tank) και πολύ λίγος χώρος. Νομίζω ότι αυτός ο τίτλος είναι μια καλή μεταφορά για την ταινία.

Michael Fassbender (ηθοποιός)
Αυτό που είναι πάντα ενδιαφέρον με τις ταινίες της Andrea είναι οι χαρακτήρες που κάνουν πράξεις αμφιλεγόμενες, αμφισβητίσιμες και αυτές δεν τους κάνουν «κακούς» -δεν περιγράφονται με λέξεις άσπρο, μαύρο- αλλά υπάρχουν σ’ αυτούς αρκετές σκιές. Οι θεατές εγκαταλείπουν τον κινηματογράφο, γεμάτοι ερωτηματικά, αμφιβολίες και αμφισβητήσεις σχετικά μ’αυτά που είδαν: Αμφισβητούν την ηθική των πράξεων που κάνουν οι χαρακτήρες.
Ποτέ δεν θέλησα να κρίνω τον χαρακτήρα που υποδυόμουν ή τις ενέργειες του. Ήθελα να τον υποδυθώ βήμα- βήμα, λεπτό το λεπτό και να αφήσω την ιστορία στα χέρια της Andrea.

(δηλώσεις στις σημειώσεις για την παραγωγή και σε συνέντευξη τύπου στο Φεστιβάλ Καννών 2009).