(Μετά από σας…)
του Pierre Salvadori
salvad.jpg
Ένα βράδυ ο Aντουάν, επιστρέφοντας από το εστιατόριο όπου είναι αρχι-σερβιτόρος, σώζει την τελευταία στιγμή τον Λουί έναν άγνωστό του άνδρα που θέλει να αυτοκτονήσει από ερωτική απογοήτευση και αποφασίζει να τον φιλοξενήσει προσωρινά. Ο Λουί όμως τα έχει μαζί του που δεν τον άφησε να πεθάνει και ο Aντουάν βρίσκεται σε μια κατάσταση εξωφρενική, αφού αρχίζει να αισθάνεται ένοχος επειδή...του έσωσε τη ζωή!
Προσπαθεί λοιπόν να τον βοηθήσει με κάθε τρόπο και μια παράξενη σχέση αρχίζει ανάμεσα τους. Ο Λουί όμως είναι κολλημένος με την Μπλανς την γυναίκα για την οποία είχε θελήσει να πεθάνει και δεν καταλαβαίνει τίποτα. Χωρίς να το πει στον Λουί ο Αντουάν αποφασίζει να συναντήσει την Μπλανς και να βάλει τα πράγματα στην θέση τους. Ποια όμως είναι ακριβώς αυτή η θέση και τι θα συμβεί ανάμεσα τους όταν συναντηθούν;
Επικεντρωμένη στην ερμηνεία των ηθοποιών αυτή η κωμωδία οργανώνεται γύρω από το διφορούμενο. Αναπαράγοντας την ιδιαίτερη αίσθηση της κωμωδίας του Ernst Lubitch ο σκηνοθέτης δημιουργεί τα πορτραίτα δύο μαθητευόμενων της ζωής που συνδέονται με δεσμούς αλληλεγγύης. Η ελαφρότητα, η γλυκύτητα και η κομψότητα χαρακτηρίζουν το τελικό αποτέλεσμα.
Ο Pierre Salvadori δηλώνει σχετικά με την ταινία: "...πάντα ονειρευόμουν να ακούω γέλια σε μια κινηματογραφική αίθουσα. Για να μιλήσω ξεκάθαρα, μ' αρέσουν πολύ οι προκλήσεις της κωμωδίας, η ταχύτητα, ο ρυθμός, η έλλειψη. Υπάρχει εκεί κάτι το πολύ ερεθιστικό που εξιτάρει. Η κομψότητα που μπορεί να έχει μια κωμωδία, μου αρέσει πολύ. Νομίζω ότι υπάρχει ένας τρόπος να προκαλείς τη συγκίνηση, μέσα από το γέλιο, που είναι εξίσου σεβαστός με άλλους…".
Ο Pierre Salvadori γεννήθηκε το 1964 στην Τυνησία και σπούδασε θέατρο και κινηματογράφο στο Παρίσι. Μετά από μια περίοδο όπου εργάστηκε ως ηθοποιός, αρχίζει να γράφει σενάρια κυρίως για κωμικά σίριαλ και αργότερα για τον κινηματογράφο. Το 1993 γυρίζει σε δικό του σενάριο το Cible emouvante μια μαύρη κωμωδία που ξεχωρίζει, ενώ με την επόμενη ταινία του την κωμωδία Οι κολλημένοι, κατακτά το μεγάλο κοινό. Ακολουθούν το Comme elle respire (1998)και το φιλμ νουάρ Les Marchands de sable(2000).

(Πηγή: Δελτίο τύπου)