του François Ozon
ozon3.jpg

"Αυτό που μ' ενδιαφέρει σ' ένα χαρακτήρα είναι η εξέλιξη και η τροχιά που διαγράφει. Αν ένας χαρακτήρας είναι σε μια συγκεκριμένη διανοητική κατάσταση στην αρχή της ταινίας αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραμείνει καθώς η ιστορία της ταινίας αναπτύσσεται.
Το "ταξίδι" της Sarah της επιτρέπει να εξελιχθεί με πολλούς τρόπους. Αυτός ο χαρακτήρας είναι πολύ διαφορετικός απ' ότι εγώ. Η αγγλίδα που γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα ζει σ' ένα πολύ ιδιαίτερο κόσμο. έχω διαβάσει πολλά απ' αυτά και από συγκεκριμένες συγγραφείς: Agatha Christie, Patricia Highsmith, Ruth Rendell. Είναι στα αλήθεια πολύ μοναδικές προσωπικότητες, λίγο περιφρονητικές, κακόκεφες και λάτρεις του αλκοόλ. Έχουν την τάση να επιδιώκουν την μοναξιά τους και να κλείνονται σ' ένα άβολο κόσμο σιωπής."
(δήλωση της Charlotte Rampling στις σημειώσεις για την παραγωγή της ταινίας Swimming Pool).

Μια απροσδόκητη και γεμάτη εντάσεις, συνάντηση ανάμεσα σε μια συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων και μια νεαρή κοπέλα βρίσκεται στο κέντρο αυτής ταινίας μυστηρίου.
Η Sarah μια διάσημη βρετανίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων ζει μια ζωή χωρίς απολαύσεις. Βυθισμένη στην ανία της επιτυχίας και κουρασμένη από το είδος των μυθιστορημάτων που γράφει, δέχεται με ευχαρίστηση την πρόταση του πράκτορα της για διαμονή στην βίλα του στην Νότια Γαλλία. Η απρόοπτη είσοδος της γαλλίδας κόρης του ιδιοκτήτη, της Julie, θα διαταράξει τις απολαύσεις της μοναξιάς. Η νεαρή κοπέλα περιβάλλεται από την αύρα της σεξουαλικής σαγήνης και διαμονής της στην βίλα συνιστά μια πρόκληση για την Sarah. Η χωρίς ενοχές σεξουαλικής της ζωής, η ελευθεριότητα της και η απορριπτική στάση της Sarah θα προσδιορίσουν κατά αρχάς την σχέση τους. Όταν όμως επέλθει η αναπόφευκτη συμφιλίωση τότε οι σκοτεινοί πόθοι και οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες θα έρθουν στην επιφάνεια.
ozon4.jpgΜετά το φωτεινό (και μουσικό) διάλειμμα της προηγούμενης ταινίας του ο Francois Ozon επιστρέφει στην μόνιμη θεματολογία της φιλμογραφίας του: η είσοδος ενός "προκλητικού" προσώπου που αναστατώνει την νηφάλια καθημερινότητα και τις βεβαιότητες μια ζωής, οι πόθοι που ζητούν επιτακτικά την πλήρωση τους, οι απρόοπτες δυναμικές της σεξουαλικής επιθυμίας -όλα αυτά συνιστούν πόλους γύρω από τους οποίους περιστρέφεται το έργο του σκηνοθέτη. Παράλληλα η ταινία είναι για τον Ozon μια ευκαιρία να συναντηθεί ξανά με την Charlotte Rampling μετά το Sous le sable. Η επιβλητική της παρουσία, τα ίχνη μιας σκοτεινή προσωπικότητας που διαχέει η υποκριτική της, οι όχι και τόσο μακρινοί απόηχοι μιας έντονης σεξουαλικότητας σκιάζουν την δραματική πλοκή.
Ο αισθησιασμός της Ludivine Sagnier και η προφανής σεξουαλικότητα της συνιστά του άλλο πόλο μίας ισχυρής αντίθεσης. Σ' αυτή την ταινία τα σύνορα φαντασίας και πραγματικότητας, αθωότητας και ένοχης είναι συγκεχυμένα και δυσδιάκριτα και το έγκλημα μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από την κορύφωση στην πλοκή ενός αστυνομικού μυθιστορήματος.
Δ.Μ.