(Ο χρόνος που κυλά)
του Andre Techine
temps1.jpg
Εστιασμένη στην αναμφισβήτητη γοητεία των δύο πρωταγωνιστών της -Catherine Deneuve και Gerard Depardie που βρίσκονται μαζί 25 χρόνια μετά το Le Dernier Metro του Francois Truffaut- η ταινία του Andre Techine είναι ένα ρομαντικό δράμα που επικεντρώνεται στα αιώνια διλλήματα του έρωτα.
O Aντουάν φτάνει στην Tαγγέρη για να επιθεωρήσει τις οικοδομικές εργασίες σ' ένα μεγάλο έργο. Aλλά ο μυστικός του στόχος είναι άλλος: να συναντήσει τη Σεσίλ, το μεγάλο του έρωτα, που έχασε πριν από τριάντα χρόνια. H Σεσίλ όμως, τον έχει ξεχάσει, και ζει τη συμβατική ζωή της μ' ένα σύζυγο και ένα γιο, τον Σάμι, που μένει στο Παρίσι κι έχει μόλις έρθει για τις διακοπές. Όσο ο Aντουάν κλείνεται στην εμμονή του, τόσο η Σεσίλ ανακαλύπτει ότι αυτό που νόμιζε μια τακτοποιημένη ζωή δεν είναι παρά ένας σωρός ερείπια. Σ' αυτές τις διακοπές όλοι καλούνται να θέσουν ερωτήματα για τη ζωή τους και να αντιμετωπίσουν επιθυμίες και πραγματικότητα.
temps2.jpgO Andre Techine δηλώνει σχετικά: «Ένωσα στην ταινία μου την Κατρίν Ντενέβ και τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Το έκανα αυτό γιατί ήθελα να χρησιμοποιήσω ένα μυθικό ζευγάρι και να το κάνω όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινο: ήθελα να τους τοποθετήσω στη γη και να καταδείξω πώς ο μύθος μπορεί να γίνει πραγματικότητα, μέσα στη διάσταση του χρόνου»
Σχετικά με την ταινία σημειώνει ο Louis Gulchard στο Telerama (τεύχος 2866, 18/12/2004): «Στο Les temps qui changent (O χρόνος που κυλά) όλα είναι κίνηση, διάβρωση, κατολίσθηση - όλων, ακόμα και του εδάφους. Με την ακρίβεια και τη γενναιοδωρία της η ταινία ακολουθεί τον κάθε ήρωα στην κίνηση που κάνει καθώς χάνει την ισορροπία του, αλλά κανέναν δεν αφήνει τελικά να πέσει. O Τεσινέ φτιάχνει με αποφασιστικότητα το εγκώμιο αυτής της αρχής της αέναης κίνησης που χωρίζει τους μεν από τους δε, την πραγματικότητα από τις ψευδαισθήσεις και το παρελθόν από το παρόν. Tόσο το καλύτερο, αν οι καιροί αλλάζουν. Mέσα από ασήμαντα γεγονότα κάθε χαρακτήρας οδηγείται τελικά στο να ξαναβρεί το νήμα της επιθυμίας και των συναισθημάτων του. Eίτε αφορά τους αλλοτινούς εραστές, είτε το σύζυγο, είτε το γιο, είτε τη φίλη του, ένα και μόνο ερώτημα έχει σημασία, και αντηχεί με διαφορετικούς τόνους: με ποιον έχουμε την επιθυμία να είμαστε εδώ και τώρα;»

(πηγή: δελτίο τύπου)